100911_patrik_ehn_1.jpg

Patrik Ehn är en av de sverigedemokrater med ett nazistiskt förflutet som i valet kom in i fullmäktige.
FOTO: Expo

SD:are med vit makt-bakgrund tar plats i fullmäktige

Publicerad 2010-09-22

I valrörelsen kunde Expo avslöja att 45 av Sverigedemokraternas kandidater hade eller har haft en koppling till vit makt-rörelsen. Idag står det klart att minst fem av dessa fått väljarnas förtroende att representera partiet i fullmäktige.

– Jag kan inte förhålla mig till påståenden från våra värsta politiska motståndare, som inte på något sätt har belagts eller bevisats. Det enda jag kan förhålla mig till det är Patrik Ehn. Och som jag har tidigare sagt, när man är i tonåren så har man en annan ideologisk hemvist än man har idag, 25 år senare. Jag har svårt att se några större problem med det, säger Erik Almqvist, Sverigedemokraternas pressekreterare.

Skrev nazisthälsningar för fem år sedan


Patrik Ehn valdes in i Göteborg kommunfullmäktige. Ehn var under 1980-talet aktiv det öppet nazistiska Nordiska Rikspartiet, men så sent som för fem år sedan skrev Ehn nazisthälsningar i en mejlkonversation.
I konversationen som är daterad den 8 maj 2005 diskuterar han med en partikamrat som idag är lokal företrädare för Sverigedemokraterna i Stockholmsområdet.
SD-företrädaren klagar på att Sverigedemokraterna under riksårsmötet tagit ställning för FN:s deklaration om mänskliga rättigheter och att Ehn ställt sig bakom beslutet.

"Denna organisation godkändes inte av det Tredje Riket och därför kan vi ej heller den 8 maj 2005 skriva något i SD:s skrifter som hänvisar till denna brottsliga förening."

Han avslutar sitt mejl med "Heil Hitler".

En och en halv timme senare svarar Patrik Ehn, till synes oberörd av sin partikollegas Hitlerhälsning.

"Hehehe… Jag skyller på tillfällig sinnesförvirring pga lågt blodsocker"

Han avslutar mejlet:
"Kamp hell!
Herr Strasser"


Gregor Strasser tillhörde vänsterfalangen inom Hitlers nazistparti. Han mördades i de långa knivarnas natt 1934 då Hitler gjorde sig av med flera av sina kritiker och rivaler inom de egna leden.
Expo har förgäves sökt Patrik Ehn för en kommentar. Till Sveriges Radio Göteborg sade han under gårdagen att han inte kunde minnas mejlkonversationen.

Skänkte pengar till nazistiskt våldsorganisation


Även Tomas Holmberg tog sig in i kommunfullmäktige. Holmberg är numer en av Sverigedemokraternas två representanter i Vimmerby kommunfullmäktige. För fyra år sedan donerade han 10 kronor till den öppet nazistiska organisationen Svenska Motståndsrörelsen. Organisationen propagerar för en nationalsocialistisk revolution och leds av Klas Lund som under början av 1990-talet ledde det nazistiska våldsnätverket Vitt ariskt motstånd. Expo har förgäves sökt Tomas Holmberg för en kommentar.
– Vad jag förstår så säger han att han inte alls har gjort det, så det är lite svårt att förhålla sig till, säger Erik Almqvist.

Beskrev judar som ett hot


Flera av de 45 kandidaterna med koppling till vit makt-rörelsen är personer som varit eller är medlemmar på forumet Nordisk.nu. Forumet drivs av vit makt-organisationen Nordiska förbundet och är en mötesplats för människor inom den svenska vit makt-miljön. En av de sverigedemokrater som varit aktiv på forumet är Ibb Malmgren som numer är invald i Höörs kommunfullmäktige i Skåne.
På forumet har Malmgren bland annat beskrivit Förintelsen som en bluff och hävdat att bland annat judar och Mona Sahlin är ett hot mot den nordgermanska kulturen. När Expo konfronterade honom med uppgifterna hävdade han att inläggen på forumet, som är publicerade så sent som för tre år sedan, var skrivna av någon annan.
– Jag tror att någon har skrivit de här inläggen i mitt namn för att jag är Sverigedemokrat, sa Ibb Malmgren till Expo.
Kontot är dock fortfarande kopplat till den nybakade kommunfullmäktigeledamotens mejladress.

Ytterligare kandidater


Dennis Fernholm valdes in i Borås fullmäktige. Fernholm deltog i dokusåpan Robinson 2004 och uppmärksammades då för att han hade varit legosoldat i Pluton Viking, vilka åkte ner till kriget i det forna Jugoslavien för att strida i inbördeskriget. I samma pluton fanns även den ökände nazisten Curt Linusson som idag driver Legion Wasa.
När Expo konfronterade honom med uppgifterna ville han inte kommentera sitt förflutna.
– Har du aldrig kört moppe utan hjälm, säger han och undrar vad det finns för intresse av att rota i det förflutna, menade han.

I Trollhättan blev toppkandidaten Thomas Karlsén invald. Karlsén som under 1990-talet var ledare för ett skinnskallegäng i kommunen skrev så sent som i år på sin blogg att kriminella invandrare hade en "aggressiv gen".
När Expo.se ringde upp Thomas Karlsén sa han sig ha tidningsurklipp där han har framträder som en talesperson för ett skinnskallegäng i Trollhättan. Men på frågan om han var ledare för gänget svarade han nej. Några fler kommentarer ville han inte ge.

Expo återkommer med en fortsatt granskning i nästa vecka när den slutgiltiga sammanräkningen av röster är klar.

Alexander Bengtsson
Anders Dalsbro

Expo

Verktyg:

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA