100919_carina-herrstedt_1.jpg

Carina Herrstedt (SD), dömdes på tisdagen för tredje gången för förtal.
FOTO:Expo

SD:s riksdagsledamot döms för förtal

Publicerad 2010-10-12

Carina Herrstedt, riksdagsledamot och andre vice partiordförande för Sverigedemokraterna, dömdes av Lunds tingrätt på tisdagen för förtal. Det är tredje gången som Herrstedt fälls för förtal.

Enligt domen så har Carina Herrstedt på sin blogg publicerat uppgifter om att Jan Jönsson, aktiv i Sveriges kommunistiska parti, ska ha uppgett att förståndshandikappade inte har något existensberättigande och att han skulle vilja sätta upp ett utrotningsläger för dem.

Domstolen gör bedömningen att kränkningen är allvarlig och Carina Herrstedt döms att betala en kränkningsersättning på 5000 kronor.

Tidigare dömd


Carina Herrstedt har vid två tidigare tillfällen dömts för förtal. Vid både dessa tillfällen gällde det Fredrik Jönsson, som är son till Jan Jönsson.

Carina Herrstedt representerar sedan valet 2006 Sverigedemokraterna i Landskrona, där hon bland annat varit ordinarie ledamot i kommunstyrelsen och barn- och ungdomsnämnden. I senaste valet var hon fjärde namn på partiets riksdagslista. Under tisdagen stod det klart att hon kommer ingå i civilutskottet.
Anders Dalsbro

Verktyg:

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.