SD:s riksdagslista godkändes trots kritik

Publicerad 2010-03-29

Sverigedemokraterna höll på lördagen valkonferens i Stockholm. Trots kritik från medlemmar antogs valberedningens förslag på riksdagskandidater. Kritiken rörde såväl könsfördelningen som den geografiska spridningen bland de som nominerats.

Efter en sluten votering stod det klart att partiledningen fick igenom sin lista över vilka sverigedemokrater som ska kandidera till riksdagsvalet. Med röstsiffrorna 105 mot 38 godkändes valberedningens förslag.

Partiledningen argumenterade för att partiet, om det kommer in i riksdagen, måste undvika, likt Ny Demokrati i början av 1990-talet, att det faller sönder i interna strider. Kritikerna menade dock att listan var geografiskt snedvriden och att för få kvinnor återfanns på riksdagslistan. En alternativ riksdagslista presenterades där fyra personer flyttades upp på valbar plats, skriver Dagens Nyheter.

Valmanifestet, med tyngdpunkt på invandrings-, äldre- och kriminalpolitik, godkändes utan någon större debatt.
Expo

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.