Sociala nätverk i Tyskland mot rasism

Publicerad 2010-10-15

Inga nazister i våra nätverk! Det kan stå som motto för en aktuell kampanj i Tyskland för att hindra att sociala medier används som plattform för rasism, antisemitism och konspirationsteorier. Gensvaret har blivit stort.

Bakom kampanjen Soziale Netzwerke gegen Nazis står den antirasistiska stiftelsen Amadeu Antonio Stiftung, veckotidningen Die Zeit och sajten www.netz-gegen-nazis.de. Kampanjen pågår mellan 11 och 17 oktober.

Initiativtagarna konstaterar att högerextrema personer finns på alla sociala nätverk i Tyskland och där försöker plantera "sina hatfyllda, rasistiska, antisemitiska och människoföraktande budskap". Under kampanjen ska nätverken på olika sätt på sina hemsidor informera om kampanjen och dess syften. Målet är förstås att deltagarna ska bli vaksamma, reagera på och bemöta de antidemokratiska budskap som de möter på nätet.

Ett tjugotal nätverk var med från början, bland dem MySpace, Stayfriends och Youtube. Under kampanjveckan har cirka 180 000 av deras deltagare "gillat" aktionen och ytterligare 21 nätverk har anslutit sig.
Expo

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA