Sociala nätverk i Tyskland mot rasism

Publicerad 2010-10-15

Inga nazister i våra nätverk! Det kan stå som motto för en aktuell kampanj i Tyskland för att hindra att sociala medier används som plattform för rasism, antisemitism och konspirationsteorier. Gensvaret har blivit stort.

Bakom kampanjen Soziale Netzwerke gegen Nazis står den antirasistiska stiftelsen Amadeu Antonio Stiftung, veckotidningen Die Zeit och sajten www.netz-gegen-nazis.de. Kampanjen pågår mellan 11 och 17 oktober.

Initiativtagarna konstaterar att högerextrema personer finns på alla sociala nätverk i Tyskland och där försöker plantera "sina hatfyllda, rasistiska, antisemitiska och människoföraktande budskap". Under kampanjen ska nätverken på olika sätt på sina hemsidor informera om kampanjen och dess syften. Målet är förstås att deltagarna ska bli vaksamma, reagera på och bemöta de antidemokratiska budskap som de möter på nätet.

Ett tjugotal nätverk var med från början, bland dem MySpace, Stayfriends och Youtube. Under kampanjveckan har cirka 180 000 av deras deltagare "gillat" aktionen och ytterligare 21 nätverk har anslutit sig.
Expo

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA