Sociala nätverk i Tyskland mot rasism

Publicerad 2010-10-15

Inga nazister i våra nätverk! Det kan stå som motto för en aktuell kampanj i Tyskland för att hindra att sociala medier används som plattform för rasism, antisemitism och konspirationsteorier. Gensvaret har blivit stort.

Bakom kampanjen Soziale Netzwerke gegen Nazis står den antirasistiska stiftelsen Amadeu Antonio Stiftung, veckotidningen Die Zeit och sajten www.netz-gegen-nazis.de. Kampanjen pågår mellan 11 och 17 oktober.

Initiativtagarna konstaterar att högerextrema personer finns på alla sociala nätverk i Tyskland och där försöker plantera "sina hatfyllda, rasistiska, antisemitiska och människoföraktande budskap". Under kampanjen ska nätverken på olika sätt på sina hemsidor informera om kampanjen och dess syften. Målet är förstås att deltagarna ska bli vaksamma, reagera på och bemöta de antidemokratiska budskap som de möter på nätet.

Ett tjugotal nätverk var med från början, bland dem MySpace, Stayfriends och Youtube. Under kampanjveckan har cirka 180 000 av deras deltagare "gillat" aktionen och ytterligare 21 nätverk har anslutit sig.
Expo

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.