Spricka mellan Jobbik och dess paramilitära gren

Publicerad 2010-11-15

Relationen mellan det ungerska högerextrema partiet Jobbik och dess paramilitära gren Magyar Gárda kan vara på väg att spricka.

Jozsef Inansci, ledare för Magyar Gárda (Ungerska gardet) har i en intervju framhållit att gardet står på egna ben, med eller utan Jobbiks stöd, rapporterar Politics.hu.

Enligt Inansci så är Jobbiks stöd för gardet prat utan substans. Inansci tillträdde som ledare för Magyar Gárda tidigare i år efter att den förre ledaren, Robert Kiss, tvingats lämna sin post efter en otrohetsaffär.

Magyar Gárda grundades 2007 som Jobbiks paramilitära gren. Gardet har vid ett flertal tillfällen varit föremål för rättslig prövning.

Jobbiks partiledare, Gabor Vona, sparkade tidigare i år partiets vice gruppledare i parlamentet, Lajos Posze, för att han hade kritiserat Magyar Gárda.
Expo

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro