Spricka mellan Jobbik och dess paramilitära gren

Publicerad 2010-11-15

Relationen mellan det ungerska högerextrema partiet Jobbik och dess paramilitära gren Magyar Gárda kan vara på väg att spricka.

Jozsef Inansci, ledare för Magyar Gárda (Ungerska gardet) har i en intervju framhållit att gardet står på egna ben, med eller utan Jobbiks stöd, rapporterar Politics.hu.

Enligt Inansci så är Jobbiks stöd för gardet prat utan substans. Inansci tillträdde som ledare för Magyar Gárda tidigare i år efter att den förre ledaren, Robert Kiss, tvingats lämna sin post efter en otrohetsaffär.

Magyar Gárda grundades 2007 som Jobbiks paramilitära gren. Gardet har vid ett flertal tillfällen varit föremål för rättslig prövning.

Jobbiks partiledare, Gabor Vona, sparkade tidigare i år partiets vice gruppledare i parlamentet, Lajos Posze, för att han hade kritiserat Magyar Gárda.
Expo

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA