Stenkastning mot moské i Botkyrka

Publicerad 2010-11-17

En lägenhetsmoské i Hallunda sydväst om Stockholm utsattes i lördags för stenkastning. Polisen har ännu inga spår efter någon gärningsman.

"Vi håller på med kompletterande förhör med dem som var på platsen. Gärningen verkar ju planerad, men ingen kan peka ut någon misstänkt. Det finns ingen känd hotbild och ingen hade tidigare utsatts för glåpord eller påstötningar, säger Hesam Akbari, informationsansvarig på Södertörnspolisen.

Fördes till sjukhus
Vid tillfället deltog ett tiotal personer i en föreläsning i moskén. Stenar kastades in från två håll genom fönstren, och en stol hade ställts bakom dörren för att blockera utvägen. En person träffades av en sten och en imam skar sig i foten på glassplitter. En fördes till sjukhus.

Den muslimska föreningen bedömer attacken som ett hatbrott, och stämningen är orolig.
 Hesam Akbari är inte säker på att det rör sig om hatbrott. Det kan ju vara riktat av andra skäl mot någon som befann sig i moskén, säger han till Expo.
Erik Sidenbladh

Verktyg:

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.

Man misshandlad till döds vid nazistdemonstration i Finland

En 28-årig man har avlidit efter att ha blivit misshandlad i samband med att nazistiska Finska motståndsrörelsens demonstrerade förra helgen. Polisen är fortfarande förtegen om detaljerna kring dödsmisshandeln.