Stökig demonstration i Västerås

Publicerad 2010-06-01

Sammanlagt 11 personer anhölls i samband med den demonstrations som Svenskarns parti arrangerade i Västerås i lördags. Fyra av de anhållna, samtliga från högerextrema grupperingar, satt fortfarande på söndagen kvar i förvar, rapporterar Sveriges radio Västmanland.

Mellan 150 och 200 personer hade samlats i Västerås i lördags för att demonstrera mot det "mångkulturella våldet". Demonstrationen var ett arrangemang av Svenskarnas parti, som bara dagar för demonstrationen fick reda på att deras tillståndsansökan avslagits av polisen. Det beslutades då från partiet att demonstrera utan tillstånd.

Ett stort antal motdemonstranter hade också samlats i den invandrartäta Västeråsförorten Råby på lördagen. Polisen tog efter en stund beslutet att bussa de nazistiska demonstranterna in till centrala Västerås, så att de skulle kunna hålla sin manifestation där.

Men trots polisens försök blev demonstrationen tumultartad. En polis skadades lindrigt, ett 50-tal personer omhändertogs och sammanlagt elva personer anhölls. Sju av de anhållna kunde släppas senare på lördagen, men fyra hölls kvar i förvar misstänkta för förberedelse till grov misshandel och vapenbrott.
Kajsa Lindohf

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA