Stökig demonstration i Västerås

Publicerad 2010-06-01

Sammanlagt 11 personer anhölls i samband med den demonstrations som Svenskarns parti arrangerade i Västerås i lördags. Fyra av de anhållna, samtliga från högerextrema grupperingar, satt fortfarande på söndagen kvar i förvar, rapporterar Sveriges radio Västmanland.

Mellan 150 och 200 personer hade samlats i Västerås i lördags för att demonstrera mot det "mångkulturella våldet". Demonstrationen var ett arrangemang av Svenskarnas parti, som bara dagar för demonstrationen fick reda på att deras tillståndsansökan avslagits av polisen. Det beslutades då från partiet att demonstrera utan tillstånd.

Ett stort antal motdemonstranter hade också samlats i den invandrartäta Västeråsförorten Råby på lördagen. Polisen tog efter en stund beslutet att bussa de nazistiska demonstranterna in till centrala Västerås, så att de skulle kunna hålla sin manifestation där.

Men trots polisens försök blev demonstrationen tumultartad. En polis skadades lindrigt, ett 50-tal personer omhändertogs och sammanlagt elva personer anhölls. Sju av de anhållna kunde släppas senare på lördagen, men fyra hölls kvar i förvar misstänkta för förberedelse till grov misshandel och vapenbrott.
Kajsa Lindohf

Verktyg:

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA