Stora protester i Tyskland mot nazister på första maj

Publicerad 2010-05-03

Stora protester mot nazistisk första maj-demonstrationer i Tyskland. Flera personer kom till skada i konfrontationer med polis, rapporterar Deutsche Welle.

Runt 10.000 motdemonstranter hindrade de 600 nazisterna att gå efter den planerade demonstrationsvägen i norra Berlin. Polisen hade, enligt The Local, räknat med att de högerextrema skulle samla runt 3.000 personer. Flera aktivister ska dock ha fastnat i andra delar av staden och inte kunnat ansluta till demonstrationen. Ungefär 250 nazister greps av polis efter att de trakasserat människor med utländsk bakgrund, uppger The Local.

I Würzburg och Schweinfurt ska mer än 13.000 personer ha protesterat mot högerextremism. I Zwickau höll partiet NPD en demonstration. En av partiets medlemmar ska ha kastat sten mot motdemonstranter.
Expo

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.