Sverigedemokrater lämnar partiet

Publicerad 2010-09-27

Sverigedemokraten Marie-Louise Enderleit lämnar partiet. Efter hennes uppmärksammade rasistiska kommentarer på Facebook har hon utsatts för hot. Även Solveig Olsson i Ronneby lämnar partiet efter uttalanden från partiföreträdare.

Marie-Louise Enderleit kandiderade i valet för Sverigedemokraterna till Trelleborgs kommunfullmäktige. I samband med att en film från ett torgmöte med Sverigedemokraterna publicerades på en Facebook-sida kommenterande Marie-Louise Enderleit det med: "Ställ upp invandrarna här på filmen o sätt en kula mellan ögonen, lägg dom sedan i en påse o sätt frimärke o skicka dom dit där de hör hemma".
Hon säger nu att hon ångrar uttalandet.

Hennes förklaring till de rasistiska kommentarerna var att hon hjärntvättats.
– Jag är inte längre med i SD, jag har gått ifrån allt. Jag har varit hjärntvättad. Jag var rädd för mig själv till sist. Folk frågade mig, "hur är det Marie-Louise?" Allt på Facebook handlade bara om SD och utlänningar. Det var hemskt. Det gick för långt, säger Marie-Louise Enderleit, säger hon till Sydsvenskan.

Efter att hon skrivit rasistiska kommentarer på internet så uppger hon till Sydsvenskan att hon smutskastats på internet och att hennes barn hotats via sms och e-post. En av sajterna som skrivit om henne har hon anmält för olaga hot. Enderleit har själv anmälts för hets mot folkgrupp av tre personer sin kommentar.

Även Solvieg Olsson i Ronneby har valt att lämna partiet. Hon uppger att orsaken till avhoppet är de uttalanden som Sverigedemokrater gjort under senare tid.
– Det som får mig att hoppa av är de hemska uttalanden som gjorts av Sverigedemokrater särskilt nu på sistone. Det är inget jag vill förknippas med. Jag har nog inte riktigt förstått vad det var jag gick med i, säger Solveig Olsson till Blekinge Läns Tidning.
Expo

Verktyg:

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA