Sverigedemokrater oense om Afghanistan

Publicerad 2010-10-14

Sverigedemokraten Stellan Bojerud går emot den egna partilinjen och vill inte ta hem de svenska trupperna från Afghanistan. Som ersättare i riksdagen kan hans röst få stor betydelse när frågan ska avgöras.

Den blivande riksdagsmannen och tidigare militären Stellan Bojerud säger till tidningen Riksdag och Departement att det är fel med ett snabbt tillbakadragande ur Afghanistan.
– Det är också fel att binda sig vid ett årtal för att ta hem styrkorna, säger han till tidningen och tillägger att han kommer argumentera för sin linje när han kommer in i riksdagen.

Stellan Bojerud, som värvades från Moderaternas till Sverigedemokraterna 2009, kommer från och med nästa vecka att ersätta riksdagsledamoten Julia Kronlid, som ska vara ledig på grund av graviditet.

Riksdagen delad


Frågan om ett tillbakadragande av de svenska trupperna i Afghanistan har delat de två stora blocken i riksdagen. Sverigedemokraterna har tydligt sagt att partiet är för en avveckling av den svenska militära närvaron. Men nu verkar det inte så säkert att hela partigruppen kommer att rösta med de rödgröna i frågan.

"Vi ser med skepsis och oro på utvecklingen mot ett upptrappat krig med en allt mer omfattande svensk och internationell militär närvaro i Afghanistan", skriver Sverigedemokraterna i de riktlinjer som partiet gick till val på. Partiet förespråkar en successiv avveckling av den militära insatsen i Afghanistan.

Den 4 november ska riksdagen rösta om den svenska närvaron i Afghanistan.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.