Sverigedemokrater oense om Afghanistan

Publicerad 2010-10-14

Sverigedemokraten Stellan Bojerud går emot den egna partilinjen och vill inte ta hem de svenska trupperna från Afghanistan. Som ersättare i riksdagen kan hans röst få stor betydelse när frågan ska avgöras.

Den blivande riksdagsmannen och tidigare militären Stellan Bojerud säger till tidningen Riksdag och Departement att det är fel med ett snabbt tillbakadragande ur Afghanistan.
– Det är också fel att binda sig vid ett årtal för att ta hem styrkorna, säger han till tidningen och tillägger att han kommer argumentera för sin linje när han kommer in i riksdagen.

Stellan Bojerud, som värvades från Moderaternas till Sverigedemokraterna 2009, kommer från och med nästa vecka att ersätta riksdagsledamoten Julia Kronlid, som ska vara ledig på grund av graviditet.

Riksdagen delad


Frågan om ett tillbakadragande av de svenska trupperna i Afghanistan har delat de två stora blocken i riksdagen. Sverigedemokraterna har tydligt sagt att partiet är för en avveckling av den svenska militära närvaron. Men nu verkar det inte så säkert att hela partigruppen kommer att rösta med de rödgröna i frågan.

"Vi ser med skepsis och oro på utvecklingen mot ett upptrappat krig med en allt mer omfattande svensk och internationell militär närvaro i Afghanistan", skriver Sverigedemokraterna i de riktlinjer som partiet gick till val på. Partiet förespråkar en successiv avveckling av den militära insatsen i Afghanistan.

Den 4 november ska riksdagen rösta om den svenska närvaron i Afghanistan.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA