Sverigedemokrater oense om Afghanistan

Publicerad 2010-10-14

Sverigedemokraten Stellan Bojerud går emot den egna partilinjen och vill inte ta hem de svenska trupperna från Afghanistan. Som ersättare i riksdagen kan hans röst få stor betydelse när frågan ska avgöras.

Den blivande riksdagsmannen och tidigare militären Stellan Bojerud säger till tidningen Riksdag och Departement att det är fel med ett snabbt tillbakadragande ur Afghanistan.
– Det är också fel att binda sig vid ett årtal för att ta hem styrkorna, säger han till tidningen och tillägger att han kommer argumentera för sin linje när han kommer in i riksdagen.

Stellan Bojerud, som värvades från Moderaternas till Sverigedemokraterna 2009, kommer från och med nästa vecka att ersätta riksdagsledamoten Julia Kronlid, som ska vara ledig på grund av graviditet.

Riksdagen delad


Frågan om ett tillbakadragande av de svenska trupperna i Afghanistan har delat de två stora blocken i riksdagen. Sverigedemokraterna har tydligt sagt att partiet är för en avveckling av den svenska militära närvaron. Men nu verkar det inte så säkert att hela partigruppen kommer att rösta med de rödgröna i frågan.

"Vi ser med skepsis och oro på utvecklingen mot ett upptrappat krig med en allt mer omfattande svensk och internationell militär närvaro i Afghanistan", skriver Sverigedemokraterna i de riktlinjer som partiet gick till val på. Partiet förespråkar en successiv avveckling av den militära insatsen i Afghanistan.

Den 4 november ska riksdagen rösta om den svenska närvaron i Afghanistan.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA