Sverigedemokraterna Österlen splittrade

Publicerad 2010-03-03

Ordföranden och kassören i Sverigedemokraterna Österlen anklagas internt för att ha gått emot ett majoritetsbeslut som togs av styrelsen. Frågan splittrar styrelsen, rapporterar Ystads Allehanda.

Bråket som delat Sverigedemokraterna Österlen, där Ystad, Simrishamn, Sjöbo, Skurup och Tomelilla kommun ingår, rör en polisanmälan. Ordföranden för Sverigedemokraterna Österlen, Paul Svensson, och kassören Jan-Åke Isaksson polisanmälde Skurup kommuns socialchef för tjänstefel, som de menar inte gjort någon ordentlig utredning gällande misstanker om övergrepp mot en flicka i kommunen. De undertecknade en anmälan som Sverigedemokrater trots att styrelsen i ett majoritetsbeslut bestämt att partiet inte skulle göra någon polisanmälan.
– Man har inte accepterat de demokratiska spelreglerna, säger styrelseledamoten Lars Rosenberg till Ystads Allehanda.

Rosenberg menar att det inte skulle ha varit några problem om de gjort anmälan som privatpersoner. Paul Svensson menar dock att det inte kan betraktas som en anmälan från partiet bara för att de använt sig av partibeteckningen efter deras namn. Kassören Jan-Åke Isaksson medger dock till Ystads Allehanda att partinamnet använts för att öka genomslaget.

Enligt vice ordföranden Conny Rehn kan det bli ett ärende för rikstyrelsen.
– Vi får se om det kommer bli vidare handläggning till riksstyrelsen. Rör det sig om ett brott mot en stadgefråga så får väl riksstyrelsen besluta om de får vara kvar i partiet, säger Conny Rehn till Ystads Allehanda.
Expo

Verktyg:

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.