Sverigedemokraterna straffade S i Burlöv

Publicerad 2010-12-09

Kaoset i Burlövs kommun fortsatte när valberedningen hade möte under onsdagen. Det som tidigare såg ut som en överenskommelse mellan SD och S sprack.

Tidigare under hösten har Socialdemokraterna anklagats för att göra upp med SD om de olika posterna inom kommunpolitiken i Burlövs kommun. Vid ett möte tidigare i höst fick Socialdemokraterna genom sitt förslag till ordförande i kommunfullmäktige med stöd av SD. I gengäld röstade Socialdemokraterna på Sverigedemokraternas förslag till vice ordförande.
Men nu tycks de goda relationerna vara som bortblåsta.

Under valberedningens möte igår valdes till en början Katja Larsson (S) till kommunstyrelsens ordförande, med stöd av SD. Men när Socialdemokraterna vägrade rösta på Sverigedemokraternas kandidat till vice ordförande valde SD tillsammans med det lokala partiet Allianspartiet att röra om ordentligt. De röstade fram moderata ordföranden i tekniska nämnden och barn- och utbildningsnämnden. I valet till förste vice ordförande i kommunstyrelsen lade de sina röster på folkpartisten.

Nu återstår att se om de förslag som valberedningen kommit fram till blir verklighet. Kommunfullmäktige ska besluta om posterna på ett möte den 20 december.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.