Taxichaufför knivstacks och lämnades blödande

Publicerad 2010-03-18

De rånade en taxichaufför, misshandlade och knivstack honom. Sedan tog de bilen och lämnade chauffören blödande kvar på gatan, likgiltiga för om han skulle överleva eller inte. Två av de inblandade har kopplingar till vit makt-miljön.

Falu tingsrätt dömde på tisdagen två av förövarna, 24 och 32 år, för försök till mord och grovt rån till fängelse i tio år. Ytterligare en person, en 25-åring, dömdes till ett års fängelse för tillgrepp av fortskaffningsmedel. En fjärde person som färdades i taxibilen undkom åtal.

Såväl 32-åringen som 25-åringen har kopplingar till vit makt miljön. De var bland annat på en vit makt-spelning 2007 i Västerås anordnad av den svenska dåvarande prospektavdelningen till den nazistiska skinnskalleorganisationen Hammerskin Nation. 32-åringen beskrivs i domen som skinnskalle. Även den fjärde personen som först var misstänkt, men som sedan inte åtalades, var med på vit makt-spelningen i Västerås. Han har även varit medlem i Nationalsocialistisk front.

Var planerat


Enligt rättsläkarutlåtandet var taxichaufförens skador av den omfattningen att de kunde vara livshotande om inte medicinsk behandling satts in. Rätten menade att förövarna var likgiltiga till om taxichauffören skulle avlida när han lämnades svårt skadad. Dådet ansågs vara planerat i förväg och är därför att betrakta som ett mordförsök.

24-åringen och 25-åringen hade vid tiden för överfallet avvikit från en permission och 32-åringen var villkorligt frigiven, efter att han tidigare dömts för bland annat misshandel.

25-åringen och 32-åringen är båda boende i Borlänge. 24-åringen är hemmahörande i Kalmar.

Senast den 6 april ska domen överklagas.
Anders Dalsbro

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.