stieg-larsson-220.jpg

Tidskriften Expo

Expo är den enda svenska tidskrift som kontinuerligt bevakar den organiserade intoleransen och berättar om dess konsekvenser. Här finns reportagen, analyserna och granskningarna. Möt människorna som drabbas av hatet och grupperna som sprider det.
Fördomar bemöts bäst med kunskap.
Det är därför vi tycker att vi är Sveriges viktigaste tidskrift.

Kort om oss

 • Expo kommer ut fyra gånger per år
 • TS-kontrollerad upplaga 2009: 1800
 • Antal prenumeranter vid utgivning av Expo 4/2010: 1950
 • Ansvarig utgivare: Robert Aschberg
 • Chefredaktör: Daniel Poohl
 • Antal medarbetare i ideella redaktionen: 13
 • ISSN: 1400-9846
 • Produktionsstöd från Kulturrådet 2009: 250 000 kronor.
 • Expo är medlem i Sveriges tidskrifter och föreningen Sveriges kulturtidskrifter.
 • Chefredaktörer:
  1995: Mikael Karlsson
  1996-1997: Andreas Rosenlund
  1997-1998: Jennie K Larsson
  1998-2004: Stieg Larsson
  2004-2006: Richard Slätt
  2006- Daniel Poohl
Historia
1995 stod vit makt-musiken på sin topp och Sverige var världens ledande producent av hatpropaganda. Det året mördades flera människor i Sverige i nazirelaterat våld. De mest kända fallen blev 14-årige John Hron i Kungälv, asylsökanden Gerard Gbeyo och hockeyspelaren Peter Karlsson i Västerås.

Tidskriften Expo grundades för att motverka extremhögerns och vit makt-kulturens framväxt i skolor och bland ungdomar. Initiativet togs av lärare, journalister och ungdomar. Expo antog en plattform som var strikt partipolitiskt obunden med syftet att: värna demokrati och yttrandefrihet mot rasistiska, antisemitiska och totalitära tendenser i samhället.

Omedelbart efter att det första numret av Expo publicerats blev tidskriften föremål för en omfattande hatkampanj från nynazistiska grupper. Medarbetare och återförsäljare mordhotades och det tryckeri som Expo anlitade vandaliserades. Detta ledde till stor uppmärksamhet sommaren 1996, liksom att Aftonbladet och Expressen gav ut Expo som bilaga i en totalupplaga på 800 000 exemplar.

Stora delar av den första gruppen av redaktionsmedlemmar lämnade projektet 1998. Då hade de ideellt arbetande reportrarna bränt ut sig. De hade heltidsarbeten och jobbade med Expo vid sidan om. I april 1998 fanns tre personer kvar från den ursprungliga besättningen. Tillsammans fattade de beslutet att rekonstruera verksamheten. Expo stärktes under denna period av att samhällsdebattören Kurdo Baksi erbjöd Expo att bli en sektion i hans tidning Svartvitt. Det gav Expo en möjlighet att fortsätta komma ut med tidningen.

Samutgivningen med Svartvitt fortsatte fram till årsskiftet 2003 då Kurdo Baksi la ned sin tidning efter 15 års utgivning. Sedan april 2003 har Expo kommit ut som egen tidning. 2004 gjordes formen på tidningen om med hjälp av tidningsdesignföretaget A4.

Under hösten 2004 drabbades Expo av chefredaktören Stieg Larssons hastiga bortgång. Richard Slätt tog över som chefredaktör och efterföljdes under årsskiftet 2005/2006 av Daniel Poohl.

Priser till tidskriften
2009. Publicistklubbens Dawit Isaak-pris
"Att avslöja högerextremistiska rörelser kan vara förenat med livsfara. Redan vid starten för mer än tio år sedan utsattes tidningen Expo för en omfattande hatkampanj, medarbetare mordhotades och tryckeriet vandaliserades. Fortsatta trakasserier har inte stoppat tidningens närgångna granskning av demokratifientliga krafter. Expos redaktion är i allra högsta grad välmeriterad som årets mottagare av Publicistklubben Väst Dawit Isaak-pris."

2010. Årets tidskrift, delas ut branschorganisationen Sveriges tidskrifter
"Expo har inte hunnit ifatt tiden, det är tiden som hunnit ifatt Expo. Tyvärr. I ett politiskt tillstånd där mörkret lägger sig över Europa är Sveriges mest ambitiösa kartläggning av främlingsfientliga rörelser mer oundgänglig än någonsin. Den internationella utblicken, skapandet av sammanhang och den enorma kunskapsbanken gör Expo omistlig."

Prisade artiklar i tidskriften
Malmös nya ansikte, av Daniel Poohl, uttagen till antologin Årets bästa tidskriftstexter 07/08
Allas ögon på Schweiz, av Lisa Bjurwald, svensk vinnare av Europaparlamentets journalistpris 2010 i kategorin press.
På marsch mot romerna, av Anders Dalsbro och Erik Sidenbladh, svensk vinnare av EU:s journalistpris "för mångfald - mot diskriminering".

Sagt om Expo
Expo minns åt oss. Tidskriften är en veritabel kunskapsbank, som ingen som intresserar sig för ytterhögern kan vara utan.
– Petter Larsson, Aftonbladet, 15 november 2010.

"Expo belyser och granskar högerextremismen och rasism ur många olika perspektiv och behovet av en tidskrift som granskar dessa frågor minskar inte, snarare tvärtom."
– Kristina Nilsson, Skånskan, 27 oktober 2010.

För den som behöver en kompass när något händer finns Expo. De vet bakgrunden, de kan porträttera aktörerna och de kan skilja den rena fascismen från populistisk främlingsfientlighet.
– Kaj Schueler, Svenska Dagbladet, 22 november 2010.

Prenumerera eller köp lösnummer
För att prenumerera eller köpa enskilda nummer av tidskriften besök vår butik.
Läs mer om tidigare nummer av tidskriften i vårt tidningsarkiv.

Annonsera
Läs mer om hur du kan annonsera i tidskriften Expo här.

Verktyg: