Tjeckiska nazister inför rätta

Publicerad 2010-07-14

Två tjeckiska vit makt-aktivister har nyligen åtalats för hets mot folkgrupp, rapporterar Romea.cz.

Det är den tjeckiska nazistledaren Filip Vávra och en man till som enligt tjeckisk polis ska ha spridit nazistisk hatpropaganda i form av bland annat böcker. Vávra som har en bakgrund i det internationella vit makt-nätverket Blood and Hounor bjöd förra året in den tidigare Ku Klux-Klan-ledaren David Duke för att tala i landet. Dukes Tjeckienbesök slutade med att han frihetsberövades och utvisades.

Sedan det högerextrema Arbetarpartiet (Dělnická strana) förbjöds har vit makt-rörelsen i Tjeckien blivit allt mer splittrad, skriver Romea.cz. Däremot har de "extremistiska brotten" i landet ökat med en femtedel jämfört med året innan.
Alexander Bengtsson

Verktyg:

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Oscar Sjöstedt gick på nazistspelning – försvarades av Åkesson

Sjöstedt på nazistspelning. SD:s ekonomiske talesperson Oscar Sjöstedt gick på en nazistspelning år 2005. Tilltaget försvarades av Jimmie Åkesson. Det kan Expo avslöja. Den senaste veckan har det publicerats flera besvärande uppgifter om Sjöstedts förhållande till nazismen.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro