Tjeckiska nazister inför rätta

Publicerad 2010-07-14

Två tjeckiska vit makt-aktivister har nyligen åtalats för hets mot folkgrupp, rapporterar Romea.cz.

Det är den tjeckiska nazistledaren Filip Vávra och en man till som enligt tjeckisk polis ska ha spridit nazistisk hatpropaganda i form av bland annat böcker. Vávra som har en bakgrund i det internationella vit makt-nätverket Blood and Hounor bjöd förra året in den tidigare Ku Klux-Klan-ledaren David Duke för att tala i landet. Dukes Tjeckienbesök slutade med att han frihetsberövades och utvisades.

Sedan det högerextrema Arbetarpartiet (Dělnická strana) förbjöds har vit makt-rörelsen i Tjeckien blivit allt mer splittrad, skriver Romea.cz. Däremot har de "extremistiska brotten" i landet ökat med en femtedel jämfört med året innan.
Alexander Bengtsson

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA