Tusentals demonstrerade mot SD

Publicerad 2010-09-21

Runt om i landet anordnandes under måndagen stora protester mot Sverigedemokraterna. Tusentals människor gick ut i Stockholm, Göteborg och Malmö för att visa sitt missnöje med att partiet kom in i riksdagen.

I Stockholm fyllde upp till 10 000 människor Sergels torg för att demonstrera mot att Sverigedemokraterna kommit in i riksdagen. För att få plats klättrade även demonstranter upp på de valstugor som stod kvar runt torget.

Uppropet till demonstrationen startades på söndagen via Facebook av den 17-åriga Felicia Margineanu. Demonstranterna hade plakat med slagord som "Inga rasister i riksdagen" och "94.3 % av Sveriges befolkning är inte rasister". Det skanderades även slagord som "stoppa rasismen".

Protester i Göteborg och Malmö


I Göteborg hölls ett "sorgetåg " som enligt polisen samlade cirka 5 000 personer, rapporterar TT. Även i Göteborg saknades en organisation bakom uppropet, som även här spreds via Facebook.

På Möllevångstorget i Malmö samlades, enligt TT, ungefär 2 000 personer. På Facebook-upproret uppmanades deltagarna att klä sig svart eftersom "det är en sorgens dag", skriver Skånskan.se.
Anders Dalsbro

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA