Tysk polis slog till mot högerextrem radiostation

Publicerad 2010-11-04

Tysk polis har gripit 23 personer misstänkta för spridning av nazistisk propaganda via radiostationen Widerstand. Enligt tyska myndigheter sändes propagandan dygnet runt via internet.

Det var på onsdagsmorgonen som polisen slog till mot 22 olika adresser runt om i landet. 23 personer, samtliga mellan 20 och 37 år gamla, greps samtidigt som polisen beslagtog flera datorer och telefoner. De gripna är misstänkta för att ha spridit nazistisk propaganda och för att ha spelat vit makt-musik.

Servrarna som radiostationen användes finns i USA, något som inte hindrade den tyska polisen från att ingripa. Chefen för den federala polisen, BKA, i Tyskland Jörg Ziercke säger i ett uttalande att extremhögern moderniserat sitt sätt att sprida propaganda under de senaste åren.
- Det här tillslaget är en tydlig signal till de grupper som sprider propaganda över internet, vi kommer att fortsätta jaga dem, säger han.

Enligt ett uttalande från BKA förra månaden har antalet personer som är redo att bruka våld för att sprida vit makt-ideologin fördubblats under de senaste tio åren. Idag uppgår de till omkring 9000 personer.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA