Ungerska gardets ledare avgår efter otrohetsskandal

Publicerad 2010-08-17

Ledaren för högerextrema Ungerska gardet, Robert Kiss har avgått från sin post med omedelbar verkan. Anledningen är att han smygfilmats när han vänslas med sin älskarinna, rapporterar bland annat romea.cz.

Under flera veckor har rykten om en otrohetsaffär florerat kring Ungerska gardets kommendant Robert Kiss. Kiss, som dessutom är gift, har konsekvent nekat till uppgifterna. För några dagar sedan dök det dock upp en videofilm på nätet som enligt uppgift visar Robert Kiss kyssandes en okänd kvinna.

Kiss har nu avsagt sig ledarskapet för Ungerska gardet, som bland annat har familj, moral och heder som ledord.

Ungerska gardet är den paramilitära grenen av det högerextrema partiet Jobbik i senaste valet i april 2010 blev Ungerns tredje största parti. Jobbik innehar 47 mandat i det Ungerska parlamentet och 3 mandat i Europaparlamentet.


EXTERN LÄNK: Se videofilmen här
Kajsa Lindohf

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.