Uppmärksammad misshandel tas upp igen

Publicerad 2010-10-26

En fransk apellationsdomstol i Val-de-Marne har tagit upp fallet med den 23-årige judiske Ilan Halimi som vintern 2006 kidnappades, hölls fången och torterades i mer än tre veckor tills han hittades skadad och döende vid ett järnvägsspår. Brottet ledde till kraftiga reaktioner från judiska organisationer i Frankrike som tyckte att domarna blev för milda.

Bakom det grova brottet stod vad som kallades ett "barbargäng". 29 personer åtalades i första instans, 19 dömdes, de flesta unga och med invandrarbakgrund. Ledaren fick livstid, de andra dömdes till mellan sex månader och tolv års fängelse.

Allmänna åklagaren överklagade domarna, och rättegången väntas pågå till december, bakom lyckta dörrar med hänsyn till att flera är minderåriga.

En som inte överklagat är enligt Bloomberg den livstidsdömda "hjärnan" i gänget Youssouf Fofana, med föräldrar från Elfenbenskusten. I Frankrike har nyligen kommit ut en bok om honom. I motsats till åklagarens version av honom som en aggressiv och dominant proffsförbrytare framkommer där bilden av en mobbad och missanpassad stammare som aldrig haft en vän i hela sitt liv.
Erik Sidenbladh

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.