Uppmärksammad misshandel tas upp igen

Publicerad 2010-10-26

En fransk apellationsdomstol i Val-de-Marne har tagit upp fallet med den 23-årige judiske Ilan Halimi som vintern 2006 kidnappades, hölls fången och torterades i mer än tre veckor tills han hittades skadad och döende vid ett järnvägsspår. Brottet ledde till kraftiga reaktioner från judiska organisationer i Frankrike som tyckte att domarna blev för milda.

Bakom det grova brottet stod vad som kallades ett "barbargäng". 29 personer åtalades i första instans, 19 dömdes, de flesta unga och med invandrarbakgrund. Ledaren fick livstid, de andra dömdes till mellan sex månader och tolv års fängelse.

Allmänna åklagaren överklagade domarna, och rättegången väntas pågå till december, bakom lyckta dörrar med hänsyn till att flera är minderåriga.

En som inte överklagat är enligt Bloomberg den livstidsdömda "hjärnan" i gänget Youssouf Fofana, med föräldrar från Elfenbenskusten. I Frankrike har nyligen kommit ut en bok om honom. I motsats till åklagarens version av honom som en aggressiv och dominant proffsförbrytare framkommer där bilden av en mobbad och missanpassad stammare som aldrig haft en vän i hela sitt liv.
Erik Sidenbladh

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA