Uppmärksammad misshandel tas upp igen

Publicerad 2010-10-26

En fransk apellationsdomstol i Val-de-Marne har tagit upp fallet med den 23-årige judiske Ilan Halimi som vintern 2006 kidnappades, hölls fången och torterades i mer än tre veckor tills han hittades skadad och döende vid ett järnvägsspår. Brottet ledde till kraftiga reaktioner från judiska organisationer i Frankrike som tyckte att domarna blev för milda.

Bakom det grova brottet stod vad som kallades ett "barbargäng". 29 personer åtalades i första instans, 19 dömdes, de flesta unga och med invandrarbakgrund. Ledaren fick livstid, de andra dömdes till mellan sex månader och tolv års fängelse.

Allmänna åklagaren överklagade domarna, och rättegången väntas pågå till december, bakom lyckta dörrar med hänsyn till att flera är minderåriga.

En som inte överklagat är enligt Bloomberg den livstidsdömda "hjärnan" i gänget Youssouf Fofana, med föräldrar från Elfenbenskusten. I Frankrike har nyligen kommit ut en bok om honom. I motsats till åklagarens version av honom som en aggressiv och dominant proffsförbrytare framkommer där bilden av en mobbad och missanpassad stammare som aldrig haft en vän i hela sitt liv.
Erik Sidenbladh

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA