Upprörda känslor i vit-maktvärlden efter mordet på Terre'Blanche

Publicerad 2010-04-07

I söndags hittades den sydafrikanske rasistledaren Eugene Terre'Blanche mördad i sitt hem i nordvästra Sydafrika. Två dagar senare greps två unga män för mordet, den ena endast 15 år gammal. Händelsen riskerar att skapa ytterligare rasmotsättningar i Sydafrika och presidenten Jacob Zuma manar nationen till lugn.

Eugene Terre'Blanche var under lång tid en centralfigur för det rasistiska Sydafrika. I mitten av 70-talet bildade han Afrikaner Weerstandsbeweging (AWB), ett boernationalistiskt parti som var starka motståndare till avskaffandet av apartheidsystemet. Han förblev AWBs ledare fram till sin död.

Presidenten fördömer mordet


Mordet på Terre'Blanche har skapat oro på många håll i Sydafrika. Presidenten Jacob Zuma fördömer mordet på Terre'Blanche och skriver i ett pressmeddelande

"Jag uppmanar vårt folk, svarta och vita att behålla lugnet och låta polisen och staten utföra sitt arbete. Detta är inte tid för spekulationer som kan förvärra situationen. Nu måste vi förena oss, svarta och vita och sätta nationen och landet först."

Vill utkräva hämnd


Eugene Terre'Blanches död har upprört högerextremister på många håll i världen, och på internet svallar känslorna på många forum. Facebook har sedan ett par dagar en grupp till Terre'Blanches minne med över 25 000 medlemmar. På det nazistiska forumet Stormfront.org beklagar flera medlemmar det inträffade och uppmanar sina meningsfränder i Sydafrika att hämnas mordet på Terre'Blanche.

AWBs ledning har antytt att "man kommer att agera". Till nyhetsbyrån AFP säger Andre Visagie att man fått många samtal från medlemmar som vill utkräva hämnd omedelbart. Ledningen har bett sina medlemmar att hålla sig lugna tillfälligt, då en konferens är planerad till första maj. Vid det mötet ska partiet besluta hur man ska agera för att hämnas mordet på sin ledare, rapporterar News24.com.

Även i Sverige går människor ut på forum och sajter och vill visa sitt stöd för Terre'Blanche och AWB. För två år sedan åkte medlemmar ur Svenska Motståndsrörelsen till Sydafrika för att ta värvning i AWB och vara med på organisationens militära övningar.
Kajsa Lindohf

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.