USA erbjöd nazister fristad efter andra världskriget

Publicerad 2010-11-15

Nazister erbjöds en fristad i USA efter andra världskriget, det visar en 600-sidig rapport från USA:s justitiedepartement.

Rapporten var klar redan 2006 men har fram till nu hållits hemlig. I helgen kunde New York Times avslöja att den anklagar CIA för att ha välkomnat nazistiska krigsförbrytare till landet för att kunna använda dem i sin underrättelseverksamhet.

Justitiedepartementets rapport är från början en granskning av kontoret för "special investigations", som skapades 1979 för att deportera nazister från landet. Rapporten visar att mer än 300 personer har deporterats, blivit av med medborgarskap eller förbjudna att komma in i landet på grund av sitt nazistiska engagemang under andra världskriget.

Rapporten hävdar också att antalet nazister som kom till USA efter andra världskriget är färre än de 10 000 som ofta anges.
Expo

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA