USA erbjöd nazister fristad efter andra världskriget

Publicerad 2010-11-15

Nazister erbjöds en fristad i USA efter andra världskriget, det visar en 600-sidig rapport från USA:s justitiedepartement.

Rapporten var klar redan 2006 men har fram till nu hållits hemlig. I helgen kunde New York Times avslöja att den anklagar CIA för att ha välkomnat nazistiska krigsförbrytare till landet för att kunna använda dem i sin underrättelseverksamhet.

Justitiedepartementets rapport är från början en granskning av kontoret för "special investigations", som skapades 1979 för att deportera nazister från landet. Rapporten visar att mer än 300 personer har deporterats, blivit av med medborgarskap eller förbjudna att komma in i landet på grund av sitt nazistiska engagemang under andra världskriget.

Rapporten hävdar också att antalet nazister som kom till USA efter andra världskriget är färre än de 10 000 som ofta anges.
Expo

Verktyg:

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA