USA erbjöd nazister fristad efter andra världskriget

Publicerad 2010-11-15

Nazister erbjöds en fristad i USA efter andra världskriget, det visar en 600-sidig rapport från USA:s justitiedepartement.

Rapporten var klar redan 2006 men har fram till nu hållits hemlig. I helgen kunde New York Times avslöja att den anklagar CIA för att ha välkomnat nazistiska krigsförbrytare till landet för att kunna använda dem i sin underrättelseverksamhet.

Justitiedepartementets rapport är från början en granskning av kontoret för "special investigations", som skapades 1979 för att deportera nazister från landet. Rapporten visar att mer än 300 personer har deporterats, blivit av med medborgarskap eller förbjudna att komma in i landet på grund av sitt nazistiska engagemang under andra världskriget.

Rapporten hävdar också att antalet nazister som kom till USA efter andra världskriget är färre än de 10 000 som ofta anges.
Expo

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.