101109_arnold_464_1.jpg

David von Arnold Antoni
FOTO: Expo

Utredning om SD-överfall läggs ned

Publicerad 2010-11-09

Utredningen om överfallet mot sverigedemokraten David von Arnold Antoni ska läggas ned. Polisen har inte funnit några bevis för att överfallet ägt rum. Samtidigt meddelar von Arnold Antoni att han lämnar politiken.

Den 10 september larmade David von Arnold Antoni, 24, polisen. Han sade att två män tvingat sig in i hans lägenhet. Efter det ska han ha misshandlats och fått ett hakkors inristat i pannan. Händelsen kopplades av Sverigedemokraterna samman med von Arnold Antonis engagemang i partiet.

Trots att polisen sökt lägenheten på bevis, låtit hundar söka närområdet och knackat dörr efter vittnen, så har inte överfallet kunnat beläggas. Nu ska utredningen läggas ned.
– Vi har inget spaningsresultat. Vi har gjort vad vi kan och vi kommer inte längre, säger Magnus Andersson, förundersökningsledare på kriminalroteln i Malmö.

Att utredningen läggs ned betyder inte att polisen tror att von Arnold Antoni ljuger om överfallet. Men det har under utredningens gång förekommit uppgifter om att von Arnold Antoni själv åsamkat sig skadorna.
– Det grundar sig på rättsläkarens utlåtande, där han har skrivit att det förefaller vara självförvållat, säger Magnus Andersson.

Lämnar politiken
David von Arnold Antoni beklagar att utredningen ska läggas ned.
– Men jag förstår också att en utredning inte kan fortsätta i oändlighet när man inte har någonting att gå på – inga ledtrådar som gör att man kan få fast någon misstänkt, säger von Arnold Antoni som samtidigt hoppas att utredningen kan komma att tas upp igen om nya uppgifter om hans fall blir kända.

Vad gäller det fortsatta politiska arbetet så säger David von Arnold Antoni att han inte kommer att fortsätta representera Sverigedemokraterna.
– Jag kommer att sluta med politiken, avsäga mig alla politiska uppdrag. Det känns som det inte är värt det längre. Jag höll på med politiken för att jag tyckte att det var kul och lärorikt, men nu känner jag inte samma motivation, säger von Arnold Antoni som dock inte kommer att avsluta sitt medlemskap i partiet.

Är det beslutet kopplat till att polisen lägger ned utredningen?
– Nej, det har jag känt under en lång tid. Men jag ville först få distans till händelsen så att jag kunde tänka rationellt. Men jag tänker likadant som efter att det hade hänt: det är inte värt det längre.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.