VAL 2010: Antimuslimsk debattör på SD-seminarium

Publicerad 2010-07-06

Sverigedemokraternas huvudnummer under måndagen var ett seminarium med den amerikanske debattören och författaren Robert Spencer. Seminariet ägde rum i en fullsatt föreläsningssal på Strand Hotell i Visby.

Robert Spencer använde sig under föreläsningen av citat ur Koranen som skulle stödja hans tes att islam och muslimer är ett hot mot icke-muslimer och att det inte finns någon egentlig skillnad mellan muslimska extremister och muslimer i allmänhet. Sverige och hela västvärlden står inför en "islamisering" och oroligheter i förorter utgör enligt Spencer exempel på utvecklingen.

- Frågan om kärlek och hat är frågan om huruvida man älskar civilisationen som har givit världen idén om mänskliga rättigheter och jämlikhet mellan kvinnor och män, jämlikhet mellan religiösa minoriteter och majoriteten, tankefriheten och friheten att byta religion eller inte ha någon religion alls, samt yttrandefriheten som är det grundläggande skyddet mot tyranni i varje samhälle, förklarade Spencer.

Spencer driver bloggen Jihad Watch och har bland annat författat boken "Politically Incorrect Guide to Islam". I sin blogg har han slagit fast att det "i den amerikanska muslimska gruppen inte finns någon åtskillnad mellan fredliga muslimer och jihadister." Spencer har också i sin blogg fört fram påståenden om att massakern på bosniska muslimer i Srebrenica är en myt.

Under frågestunden fick Spencer bland annat frågan om hur han ser på att han sammankopplas med extremister. Han svarade att han bara kan ansvara för sina egna handlingar.

Ändå har Spencer samarbetat med den kristna extremistgruppen Christian Action Network (CAN), vars företrädare Spencer beskrivit som modig. CAN har länge bedrivit en homofobisk propganda mot vad de betraktar som en "flodvåg av gay och lesbisk livsstil".

När Expo konfronterar honom med uppgifterna om samarbetet hävdar han att han inte längre arbetar med gruppen. Men på sin hemsida skriver han att han fortfarande stödjer delar av organisationens idéer.

Jonathan Leman

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA