Val 2010: Avhoppad sverigedemokrat bildar nytt parti

Publicerad 2010-07-29

Partiets toppkandidat i Mariestad har lämnat Sverigedemokraterna i protest mot rasismen i partiet. Nu startar han ett eget parti.

Staffan Gising var förstanamn på Sverigedemokraternas lista till kommunfullmäktige i västgötska Mariestad. Men under tisdagen meddelade han på sin blogg att han lämnar partiet. Enligt Gising beror avhoppet på en rad faktorer. Den främsta anledningen är emellertid partiets inställning till islam och muslimer.

- Man inbillar sig att islam kommer ta över världen inom kort. Man bjuder in högerextremister som talare i Almedalen som ska hetsa ännu mer mot muslimer och islam. Samma retorik som användes i Tyskland, används nu mot allt som har med islam och muslimer att göra, skriver han på sin blogg.

Gising är också väldigt kritisk till hur partiets pengar används. Liksom flera tidigare avhoppare från partiet motsätter han sig att riksorganisationen tar 40 procent av det kommunala partistödet. Enligt Gising är det många som är med i Sverigedemokraterna för egen ekonomisk vinning.

- Hur ska jag kunna företräda ett parti som jag aldrig hade velat rösta på själv?, skriver han i sitt blogginlägg från tisdags.

Från Sverigedemokraternas sida hävdar man att Gisings avhopp beror på att han har fått intern kritik för att han har haft problem med sin privatekonomi.

– Jag tror personligen på att det handlar om att han fått hård kritik internt och på Facebook för en del förfaranden, säger SD-Skaraborgs ordförande Josef Fransson till SR-Skaraborg.

Staffan Gising har efter sitt avhopp deklarerat att han och andra missnöjda sverigedemokrater i Mariestad nu startar ett eget parti med sikte på Mariestads kommunfullmäktige.

- Nu bildar vi Medborgarrättspartiet, skriver han på sin blogg.

I kommunvalet 2006 fick Sverigedemokraterna 1,48 procent i Mariestad vilket resulterade i ett mandat.
Alexander Bengtsson

Verktyg:

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA