VAL 2010: Dömd SD-kandidat lämnar partiet

Publicerad 2010-08-03

En av Sverigedemokraternas kandidater i Stockholms län är dömd för upprepade våldsbrott och genomgår sedan 2006 rättspsykiatrisk vård. Lokalordföranden Arnold Boström säger att han inte känt till mannens bakgrund och att han inte längre är aktuell som kandidat.

Senast 2008 dömdes mannen för misshandel och ofredande. Den gången hade han, kraftigt berusad, attackerat en okänd person på gatan. Han dömdes till dagsböter för det inträffade.

Men redan två år tidigare hade mannen dömts till rättspsykiatrisk vård. Då dömdes han för grov fridskränkning, stöld, våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd. I utredningen kring ärendena framkom att mannen lider av en psykisk störning och att han därför bör få vård istället för fängelse. Sedan knappt två år får mannen behandling i öppenvården.

I juni i år var den rättspsykiatriska vården uppe för bedömning. Förvaltningsrätten beslutade då att mannen bör fortsätta stå under behandling, då det finns en fortsatt risk för återfall i allvarlig brottslighet.

Inte längre aktuell


Arnold Boström är ordförande för Sverigedemokraterna i Stockholms Län. Han säger till expo.se att han inte har haft någon kännedom om mannens situation.

- Är det så att det du säger stämmer, då är han inte aktuell som kandidat längre. Det är ju de regler vi har, säger Arnold Boström.

Vilka regler är det?

- Jag framförallt får man inte undanhålla sådana här uppgifter. Då kan ju inte vi göra någon egen bedömning från partiets sida.

Boström menar att mannen aldrig hade varit aktuell som kandidat för partiet om mannens situation varit känd när kandidaturen blev aktuell.

- Det är ju inte bra varken för oss eller honom, säger Arnold Boström.

Vill inte kommentera


Mannen vill först inte lämna någon kommentar angående uppgifterna. När expo.se senare ringer upp honom igen lämnar han följande besked.

- Jag drar tillbaka min kandidatur.

Okej jag förstår. Har du blivit uppringd av partiet?

- Jag vill inte kommentera det, utan vill bara meddela att jag inte kandiderar för partiet längre.
Kajsa Lindohf

Verktyg:

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.

Man misshandlad till döds vid nazistdemonstration i Finland

En 28-årig man har avlidit efter att ha blivit misshandlad i samband med att nazistiska Finska motståndsrörelsens demonstrerade förra helgen. Polisen är fortfarande förtegen om detaljerna kring dödsmisshandeln.