100817_bjorkqvist.jpg\

Björn Björkqvist gör comeback och ställer upp i de kommunala valen i Färgelanda. Här omgiven av sitt gamla parti Nationalsocialistisk fronts sköldpojkar och på väg mot talarstolen vid Folkets marsch 2007 i Stockholm.
Foto: Expo

Val 2010: Känd antisemit i kommunval

Publicerad 2010-08-17

Svenskarnas parti kommer att kandidera i Färgelanda kommun, det meddelade partiet i fredags. Partiets enda kandidat blir Björn Björkqvist, en av Sveriges mest kända antisemiter.

Färgelanda kommun har under den senaste mandatperioden präglats av ett politiskt kaos. Men Björn Björkqvist, som nu flyttar till kommunen, väljer att fokusera på andra frågor
"Jag tror att många i Färgelanda önskar att deras kommun inte blir ännu ett Rosengård. Färgelandaborna har möjlighet att vända utvecklingen, eller avvecklingen, innan den gått så lång som på andra många orter", förklarar han på partiets hemsida.

Dömd för hets mot folkgrupp


Björn Björkqvist har ett långt förflutet inom den svenska vit makt-rörelsen. Har var tidigare propagandachef för Nationalsocialistisk front, NSF. 2003 meddelade han att han lämnade NSF. Han hade under lång tid ingen officiell post i partiet men har haft en stor betydelse för partiets utveckling. Bland annat ligger han bakom förlaget Logik Förlag som givit ut en rad antisemitiska böcker. Björkqvist står också bakom tidningen Realisten, som ägs av Svenskarnas parti. Björkqvist har vid flera tillfällen dömts för hets mot folkgrupp.

Ett alternativ för missnöjda Sverigedemokrater


I valet 2006 fick Sverigedemokraterna ett mandat i Färgelanda. Nu marknadsför Björkqvist sitt parti som ett alternativ till Sverigedemokraterna. På hemsidan för Svenskarnas parti säger han:
"Vi är det enda partiet som på allvar företräder svenskarnas intresse. Lokalt har Sverigedemokraterna lovat att arbeta för ett flyktingstopp, men Sverigedemokraterna på riksnivå vill fortfarande bara minska invandringen av etniska främlingar – inte stoppa den."
Daniel Poohl

Verktyg:

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.