Val 2010: Mer än hälften av SD-kandidaterna i Mariestad borta från listan

Publicerad 2010-08-06

Sverigedemokraterna har återigen drabbats av avhopp. Den här gången är ytterligare en av partiets kandidater i Mariestad som lämnar partiet. Nu är mer än hälften av partiets kandidater i kommunen borta från listan.

Det är partiets tredjenamn i kommunen, Juha Ruuska, som nu valt att hoppa av sin kandidatur.
- Det är mer av personliga skäl samt att de pratade så mycket om islamister som inte föll mig i smaken, förklarar Juha Ruuska.

Under den senaste tiden har han mått dåligt över sin kandidatur för partiet.
- Ju närmare valet vi har kommit desto mer har jag börjat grubbla. Jag har inte kunnat sova mer än två timmar i stöten. I natt blev det sju timmar direkt.

Juha Ruusko tänker nu ligga lågt med politiken. Han kanske kommer hjälpa Sverigedemokraterna genom att försöka värva nya medlemmar.

Det är inte första gången Sverigedemokraterna blir av med en kandidat i Mariestad. Tidigare har femtenamnet Marrlis Lundgren lämnat sin plats på listan. I slutet av juli hoppade förstanamnet Staffan Gising av under uppmärksammade former. Bland annat jämförde han partiets politik mot muslimer med Hitlertyskland.

Josef Fransson, distriktsordförande i SD Skaraborg, misstänker att Juha Ruuskos avhopp hänger ihop med Staffan Gisings hårda ord mot partiet.
– Jag förmodar att de har med varandra att göra, men jag har inga belägg för det. Att en har dragit med en annan om man säger så.

Juha Ruusko förnekar att han lämnat partiet på grund av Gisings kritik mot partiet.

Sverigedemokraterna i Mariestad presenterade i våras en valsedel med fem namn. Nu har mer än hälften hoppat av. Det ställer till problem för partiet.
- Vi får ju börja med att se till att vi går till val med fler än två kandidater så att Ingemar Brelid inte ska vara toppnamn. Det har han ju önskat och det är ganska logiskt när man är 85 år gammal.

Enligt Josef Fransson har partiet ett eller kanske två namn på gång.
Daniel Poohl

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA