Val 2010: Offer vill inte vara en del i hatpropagandan

Publicerad 2010-08-27

Jenny Lemon som för fem år sedan utsattes för en våldtäkt skriver i Expressen att hon inte längre vill utnyttjas i främlingsfientliga hatkampanjer.

I artikeln berättar Jenny Lemon om det brutala överfallet och våldtäkten hon utsattes för och den förnedrande efterföljande rättsprocessen där advokaten upprepande gånger frågade om hon varit onykter. Vågen tillbaka har varit lång. Nu reagerar hon på Sverigedemokraternas rapport om våldtäkter som hon tror kan bidra till ökade motsättningar.
"Däremot har jag väldigt svårt att se hur Sverigedemokraternas rapport ska göra Sverige säkrare för kvinnor eller bidra till upprättelse för våldtäktsoffer. Jag är rädd att rapporten väcker ännu mer hat och motsättningar mellan olika grupper i samhället. Att de handlingar som jag och min kompis utsattes för beror på kulturella skillnader tror jag inte en sekund på.", skriver hon.

Jenny Lemons öde har upprepande gånger använts i den högerextrema propagandan. Något hon uppfattar som ytterligare ett övergrepp.
"Jag tror inte att jag är det enda våldtäktsoffret i statistiken som tycker att det känns jobbigt att användas som ett slagträ i Sverigedemokraternas valkampanj.
När jag dessutom upptäcker att mitt namn utnyttjas i främlingsfientliga hatkampanjer på nätet känner jag samma vanmakt som jag kände den fruktansvärda nyårsaftonen som ändrade mitt liv."
Anders Dalsbro

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.