VAL 2010: Oviss framtid för SD:s reklamfilm

Publicerad 2010-08-27

Idag presenterade Sverigedemokraterna den valfilm som ska visas i TV4-gruppens kanaler inför valet. Men innehållet har redan ifrågasatts och enligt tidningen Resumé är det redan bestämt att filmen inte ska sändas.

I den trettio sekunder långa filmen ställs invandrare mot pensionärer och budskapet i filmen är att det ar dags att dra i bromsen när det gäller invandringen. Invandrare porträtteras i filmen av kvinnor i niqab och burka.

Erik Almqvist är Sverigedemokraternas presstalesman:

Hur vill ni att filmen ska tolkas?


– Att Sverigedemokraterna ger väljarna ett val i den här valrörelsen att man kan välja välfärd och ett samhälle i harmoni före en stor väldigt omfattande utomeuropeisk invandring.
 

Varför låter ni muslimer stå som symbol för invandringen?


– Vi har inte någonstans nämnt muslimer i den här reklamfilmen. Däremot är det så att vi kan se den kanske tydligaste krocken mellan olika värdesystem i Sverige och invandrare med kulturer och värderingar från Mellanöstern och norra Afrika. Därför bli ju också burkor en väldigt tydlig symbol för de kultursfärerna.
 

Tror du att ni kommer få problem med TV4 och sändningstillståndet?


– Absolut inte. TV4 har varit tydliga från början med att man inte lägger någon värdering i det politiska innehållet. Den ska inte bryta mot svensk lag, men det ser jag ingen risk med.

När Expo.se ringer upp Magnus Törnblom på TV4 pressavdelning säger han att man måste låta juristerna titta på filmen och avgöra om den kan sändas eller inte.
Men enligt tidningen Resumé finns alltså ett beslut om att stoppa Sverigedemokraternas film, ett beslut som ska ha fattats av TV4:s styrelse redan igår.

Expo.se söker TV4 för ytterligare kommentar.
Kajsa Lindohf Anders Dalsbro

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA