VAL 2010: Oviss framtid för SD:s reklamfilm

Publicerad 2010-08-27

Idag presenterade Sverigedemokraterna den valfilm som ska visas i TV4-gruppens kanaler inför valet. Men innehållet har redan ifrågasatts och enligt tidningen Resumé är det redan bestämt att filmen inte ska sändas.

I den trettio sekunder långa filmen ställs invandrare mot pensionärer och budskapet i filmen är att det ar dags att dra i bromsen när det gäller invandringen. Invandrare porträtteras i filmen av kvinnor i niqab och burka.

Erik Almqvist är Sverigedemokraternas presstalesman:

Hur vill ni att filmen ska tolkas?


– Att Sverigedemokraterna ger väljarna ett val i den här valrörelsen att man kan välja välfärd och ett samhälle i harmoni före en stor väldigt omfattande utomeuropeisk invandring.
 

Varför låter ni muslimer stå som symbol för invandringen?


– Vi har inte någonstans nämnt muslimer i den här reklamfilmen. Däremot är det så att vi kan se den kanske tydligaste krocken mellan olika värdesystem i Sverige och invandrare med kulturer och värderingar från Mellanöstern och norra Afrika. Därför bli ju också burkor en väldigt tydlig symbol för de kultursfärerna.
 

Tror du att ni kommer få problem med TV4 och sändningstillståndet?


– Absolut inte. TV4 har varit tydliga från början med att man inte lägger någon värdering i det politiska innehållet. Den ska inte bryta mot svensk lag, men det ser jag ingen risk med.

När Expo.se ringer upp Magnus Törnblom på TV4 pressavdelning säger han att man måste låta juristerna titta på filmen och avgöra om den kan sändas eller inte.
Men enligt tidningen Resumé finns alltså ett beslut om att stoppa Sverigedemokraternas film, ett beslut som ska ha fattats av TV4:s styrelse redan igår.

Expo.se söker TV4 för ytterligare kommentar.
Kajsa Lindohf Anders Dalsbro

Verktyg:

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA