VAL 2010: Polisen säger nej till att bevaka SD-valstuga

Publicerad 2010-08-13

Sverigedemokraterna i Norrköping vill att partiets valstuga ska bevakas av polisen för att undvika att den utsätts för sabotage. Polisen ser dock ingen anledning att bevilja partiets önskan.

Per-Åke Olsson, kommissarie på Norrköpingspolisen, säger till Folkbladet att han inte uppfattar hotbilden mot Sverigedemokraterna som speciell i sammanhanget.
– De får engagera ordningsvakter själva, och stå för den kostnaden. Men om det blir problem dag ut och dag in, så kan det hända att vi måste vara där, och då står vi för den allmänna ordningssäkerheten. Men vi kan inte vara där standby 24-timmar om dygnet, säger han till Folkbladet.

Markus Wiechel, som är ordförande för Sverigedemokraterna i Norrköping, delar inte polisens bild av att hotbilden mot Sverigedemokraterna inte skiljer sig från andra partier.
– Det är tråkigt att de inte gör det men tanke på att det är bekräftat från Säpo. Det tillhör demokratin att få finnas på plats, precis som alla andra partier, utan att bli attackerade säger han.
Wiechel tycker att polisen borde ta sitt ansvar och ge partiet den säkerhet som det har rätt till.
– Om de kan sätta in hundra poliser för en fotbollsmatch, så tycker jag att de kan sätta in ett fåtal poliser för att bevara våra demokratiska rättigheter.
Anders Dalsbro

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.