VAL 2010: Präst debatterade med Nationaldemokraterna

Publicerad 2010-07-06

Nationaldemokraternas partiledare Marc Abramsson antog prästen Mikael Mogrens utmaning. I en timmeslång debatt blev nationaldemokraten flera gånger ordentligt pressad av Visbyprästen.

Tidigare under dagen gick Svenska Kyrkan ut med ett pressmeddelande där prästen Mikael Mogren utmanade det högerextrema partiet på debatt.

- Någon måste ta debatten, säger Mikael Mogren till Expo.se.

Och Nationaldemokraterna antog utmaningen. Efter att partiet hade hållit sitt andra torgmöte för dagen debatterade partiledaren Marc Abramsson och Mogren bland annat människosyn, invandring, kultur och normer. Abramsson blev bitvis hårt pressad av Visbyprästen

- Vi står inför ett totalkrig om din världsbild skulle gälla, sa Mogren under debatten.

"Ni utesluter präster på löpande band"

Marc Abramsson var mycket kritisk till Svenska Kyrkan. Under debatten hävdade han till exempel att kyrkan hade utvecklats till en partiliknande organisation.

- Ni utesluter präster på löpande band, sa Marc Abramsson och hävdade att präster som bland annat är motståndare till samkönade äktenskap skulle ha uteslutits ur Svenska Kyrkan. När Mogren bad Abramsson att ge konkreta exempel på när det skulle ha skett var nationaldemokraten svarslös.

- Jag kan inte ge något enskilt namn men listan är lång, försökte Marc Abramsson.

Obehagligt att möta Abramsson

Under debatten protesterade aktivister från flertalet organisationer med burop och nyckelskrammel. En del var även upprörda över att Mogren debatterade med Nationaldemokraterna.

- Inget snack med nassepack, skanderade en några åhörare.

Även Mikael Mogren tycker att det var känslomässigt jobbigt att möta Nationaldemokraterna.

- Jag gick i Pridetåget 2003 som Nationaldemokraterna attackerade, säger Mikael Mogren.

Marc Abramsson som ledde attacken för sju år sedan är nöjd efter debatten.

- Jag är mycket nöjd men jag är inte säker på att kyrkan vågar ta fler debatter, säger han till Expo.se
Alexander Bengtsson

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA