Val 2010: SD-kandidat försvarade attack mot Pride

Publicerad 2010-09-09

Sverigedemokraternas andranamn i Uppsala, Stefan Söder, har försvarat Nationaldemokraternas attack mot Prideparaden i Stockholm 2003. Nu säger han att det handlar om ett missförstånd.

2008 startade SD-kandidaten Stefan Söder Facebookgruppen Stolta Uppsala, som ett svar på Uppsala Pride. På sidan gick det bland annat läsa "I år har även Uppsala valt att fläcka ner Sverigekartan genom att arrangera den så kallade Pridefestivalen". På sidan hävdades också att Pride är ett "perverst jippo" och RFSL "öppet försvarar pedofiler".
Om de högerextremister som dömdes för attacken mot Prideparaden i Stockholm 2003 har gått att läsa: "personerna som straffades var de personer som stått fredligt och demonstrerat och blivit brutalt misshandlade av den upprörda 'demokratiska' skaran homoaktivister".

I dag finns inte inläggen på facebookgruppen kvar och sidan har bytt utseende. Men gruppen bakom Uppsala Pride hade uppmärksammat inläggen och sparat dem. Jonas Göthner som är en av personerna bakom Uppsala Pride är upprörd över inläggen:
– Jag vill visa på allvaret i att vi kan få in det här partiet i kommunfullmäktige, där Stefan Söder kan komma in, och i riksdagen.

Jonas Göthner menar att försvaret av attacken mot Pride är extra allvarlig. Stefan Söder medger i Upsala nya tidning att det är han som ligger bakom sidan och texterna men att han lämnade gruppen innan han blev engagerad i Sverigedemokraterna.

När det gäller texten som försvarar attacken mot Pride menar han att det handlar om ett missförstånd.
– Det fanns kristna som också demonstrerade på platsen, fredligt, det var dem jag avsåg i min test. Jag visste inte då att det var andra som sedan dömdes, men det vet jag idag, säger han till Upsala nya tidning

Jonas Göthner ger inte mycket för Stefan Söders förklaring.
– Det har inte varit några bråk mellan kristna och pride, det enda upploppet har varit nazisternas attack. Det här är en nödlögn som han drar till med för att slippa stå för vad han skrivit. Det är ett typexempel på hur Sverigedemokraternas fascistiska bakgrund slarvigt tvättas bort innan de går till val, menar Jonas Göthner.
Daniel Poohl

Verktyg:

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.