VAL 2010: SD-kandidat mot sin vilja

Publicerad 2010-09-17

I april meddelade Rasmus Björe att han inte längre ville vara med i Sverigedemokraterna. Fyra månader senare står han fortfarande med på valsedeln till Sollentuna kommun.

- De har sagt att det inte går att plocka bort, säger Rasmus Björe före detta Sverigedemokrat.

Arnold Boström är ordförande för Sverigedemokraterna i Stockholms län. Han känner inte till Rasmus Björes avhopp, men antar att anledningen till att han måste stå kvar på valsedeln är att de redan var beställda när Björe meddelade att han inte ville kandidera.

- Han får helt enkelt avsäga sig sin plats om han kommer in, säger Arnold Boström.

Men han har ju redan i april meddelat partiet att han inte längre vill kandidera?

- Ja men då är valsedlarna redan beställda och när det är beställt så är det beställt.

Frågar man Valmyndigheten som är den myndighet som har ansvar för de svenska valen får man dock ett annat svar. Partierna kan i princip trycka nya valsedlar ända fram till några dagar före valet. När en valsedel väl är distribuerad så går det däremot inte längre att plocka bort kandidater.

Aktiv i ett år


Björe var bara med i Sverigedemokraterna i ett år. I våras bestämdes det att han skulle kandidera för Sverigedemokraterna i Sollentuna kommun. Dessutom finns han med på valsedeln till Stockholms läns landsting.

I april ångrade sig Rasmus Björe och ville inte längre kandidera för partiet. Han ville faktiskt inte vara medlem överhuvudtaget. Detta meddelade han partiledningen i ett mejl i slutet av april. En knapp månad senare tog han återigen kontakt med partiet för att få sitt namn bortplockat från valsedeln, men då fick han beskedet att det inte gick.

"Jag är inte sverigedemokrat längre"


- Jag känner att jag inte är sverigedemokrat längre, säger Rasmus Björe som inte tycker det känns bra att hans namn står på en valsedel som nu skickats ut till alla hushåll i Sollentuna.

- Jag har gjort klart för mina kompisar att jag inte är med, men det kommer ändå fram folk till mig och undrar varför jag står på valseden.

- Det är olyckligt att personer som inte vill stå på listan ändå gör det, säger Arnold Boström.
Kajsa Lindohf

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro