100819_sdstuga_1.jpg\

Sverigedemokraterna invigde på torsdagen sin första valstuga i Stockholm. På plats på Sergels Torg var bland annat partiledare Jimmie Åkesson.
Foto: EXPO

Val 2010: SD och ND inte välkomna i Expressen valstuga

Publicerad 2010-08-19

Sverigedemokraterna var på torsdagen i centrala Stockholm för att protestera mot att tidningen Expressen inte låter partiet sprida propaganda i tidningens valstuga.

Expressen har på Sergelstorg i Stockholm en valstuga där tidningen har fakta om partierna och där kandidaterna ges en möjlighet att presentera sig. Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna är dock inte välkomna. Sverigedemokrater var i dag på plats för att visa sin ovilja mot beslutet.

En av de som protesterade var Louise Erixon, som kandiderar för Sverigedemokraterna till Gävle kommunfullmäktige. Iklädd ungdomsförbundets gula t-shirt, stående i närheten av Expressens valstuga, delade hon ut flygblad till förbipasserande stockholmare.
– Vi tycker inte att detta är särskilt demokratiskt och det sänker också Expressens trovärdighet när det gäller journalistiken.

Expressens chefredaktör Thomas Mattson skriver på sin blogg om beslutet att inte låta Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna att delta:
"SD förekommer, förstås, i vår nyhetsjournalistik och om SD vill köpa reklam i Expressen ges de samma ansvariga utgivarprövning som alla andra opinionsannonser. Expressen har inga åsiktsförbud i vår journalistik eller våra kommersiella publiceringar, också annonser omfattas ju av det ansvariga utgivarskapet, men det finns en stor skillnad mellan det som vi trycker i tidningen och lägger ut på sajten och sänder i tv jämfört med valstugan: nämligen redaktörskapet."

Han tillägger:
"I Expressens publicistiska idé kan man bland annat läsa: 'Vi bekämpar alla idéer som försöker krympa människan och hennes möjligheter – kvinnoförakt, klassförakt, främlingsfientlighet, fördomsfullhet.' Därför är inte SD och ND inbjudna till valstugan."

– Det är inte Expressen som ska välja, utan det är väljarna som ska välja vilka partier som ska in i riksdagen. Då måste man också få ta del av information av alla partier, menar Louise Erixon.

Nu kommer inte väljarna behöva gå så långt för att få tag i Sverigedemokraternas material. För bredvid Expressens valstuga invigde partiet i dag sin egen valstuga. På plats vid invigning var bland annat partiledaren Jimmie Åkesson.
Anders Dalsbro

Verktyg:

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA