100825_jimmie.jpg\

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och Sven-Olof Sällström i samband med att partiet presenterade sin rapport "Dags att tala klarspråk om våldtäkterna!".
FOTO: Expo

Val 2010: SD-rapport kritiseras

Publicerad 2010-08-25

Sverigedemokraterna presenterade i dag en rapport över andelen utrikes födda gärningsmän i våldtäktsmål. Undersökningen kritiseras av Brottsförebyggande rådet.

Sverigedemokraterna höll i dag en presskonferens vid sin valstuga på Sergels torg i centrala Stockholm. Partiledaren Jimmie Åkesson var på plats för att presentera resultatet av en rapport över våldtäkter som partiet satt samman.

– Vi har tittat på gärningsmännens etniska bakgrund eftersom det är någonting som vi menar att etablissemanget, de sju partierna i riksdagen och landets feminister hela tiden förnekar. Man påstår att det inte finns något mönster alls som visar att vissa befolkningsgrupper är överrepresenterade vad gäller våldtäkt och grov våldtäkt, sade han.

"Kulturella förklaringar"


Enligt Krister Maconi, som gjort utredningen, så rör rapporten 114 gärningsmän där stämningsansökan inkommit och dom gällande våldtäkt och grov våldtäkt avkunnats under 2009. Enligt Sverigedemokraterna så ska 48 procent av gärningsmännen, det vill säga 55 personer, av dessa vara födda utomlands.

– Vi menar att det finns kulturella förklaringar till det. Om man inte erkänner och belyser ett sådant fundamentalt faktum så blir det också svårt att komma tillrätta med den nya våldtäktsvågen som vi upplever i Sverige idag, säger Jimmie Åkesson.

Rapporten kritiseras


Rapporten får kritik från Brottsförebyggande rådet, Brå, som är den myndighet som har i uppdrag att ta fram fakta och sprida kunskap om brottslighet och brottsförebyggande arbete.

– Det var 253 domar förra året, så de har inte granskat ens hälften. Men framför allt så kan man inte säga något om den faktiska brottsligheten utifrån lagförda brott. Det var över 6 000 anmälda våldtäkter förra året. Forskning visar att svenska män har mycket lättare att klara sig undan fällande domar, säger Klara Hradilova Selin, som är utredare på Brå, till TT.
Anders Dalsbro

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro