VAL 2010: SD ser ut att bryta löfte om tomma stolar

Publicerad 2010-09-20

Sverigedemokraterna hade bestämt sig för att det inte bli några tomma stolar under den kommande mandatperioden. Nu ser det ut som partiet får fel. Redan nu i skrivande stund saknar partiet företrädare till 27 stolar runt om i landet.

I förra valet ledde den oväntade framgången till internt kaos. Det fanns inte tillräckligt med folk för att täcka alla mandaten. Samtidigt hoppade flera av de invalda kandidaterna av partiet. I dag har Sverigedemokraterna 57 tomma stolar. Resten av partierna har tillsammans fem. 

I årets valrörelse har Sverigedemokraterna jobbat för att inte hamna i samma läge igen. I februari meddelade partiet att de bestämt sig för att det "inte får bli några tomma stolar i kommunerna efter årets val".

I augusti avslöjade Expo att partiet, men en dryg månad kvar till valet, saknade kandidater i nära en tredjedel av landet. Enligt en sammanställning från Valmyndigheten över partiets registrerade kommuner den 3 augusti fanns partiet representerat i 204 av landets 290 kommuner. I valet för fyra år sedan hade partiet kandidater i 128 kommuner. 

– En sådan garanti kan ju inget parti ge. Men det är i alla fall vår målsättning. Vi kommer definitivt att ha mycket mindre problem med att besätta våra platser efter det här valet mot vad vi hade förra valet, förklarade Sverigedemokraternas pressekreterare Erik Almqvist då.

Redan nu visar det att partiet kommer att ha svårt att klara sitt mål. I 20 kommuner har partiet inte tillräckligt med kandidater. Totalt saknar partiet företrädare till 27 stolar runt om i landet.
Daniel Poohl

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA