100916_jimmie_akesson_1.jpg

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson talade idag i Stockholm. Under hans tal buade delar av publiken och ropade "inga rasister på våra gator".
FOTO: Expo

VAL 2010: Stort polisuppbåd vid lugn manifestation

Publicerad 2010-09-16

En stor mängd journalister bevakade Sverigedemokraternas torgmöte i Stockholm på torsdagen. Tillsammans med poliser och motdemonstranter utgjorde de publiken när Jimmie Åkesson talade.

Stora delar av Sergels Torg hade spärrats av inför Jimmie Åkessons ankomst. Piketbilar stoppade trafiken och kravallutrustad polis bildade ring runt platsen där Åkesson skulle tala. De som var mest ivriga att få en skymt av partiledaren var dock inte de motdemonstranter som kommit till platsen. Polisen fick istället ägna energi åt att hålla journalister bakom avspärrningarna.

Samtidigt som Jimmie Åkesson började tala, inledde även motdemonstranterna sina aktiviteter. Nyckelskrammel och burop försökte överrösta talet, men en kraftfull högtalaranläggning gjorde att Åkesson ändå kunde göra sin röst hörd.

De motdemonstranter som utrustat sig med vuvuzelor fick dock hålla sig längre bort från mötesplatsen, då deras kraftiga ljud enligt polisen kan sägas utgöra ett olagligt störningsmoment.

Åkesson bad om en halvtimme men talade endast i knappt tjugo minuter. På den tiden hann han med att berätta om vilka frågor partiet tänker driva när de sitter i riksdagen - invandring, kriminalitet och äldrefrågor.

Ett par för högljudda motdemonstranter fördes från platsen under mötet men i övrigt rapporterades inga större störningar.
Kajsa Lindohf

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA