100916_jimmie_akesson_1.jpg

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson talade idag i Stockholm. Under hans tal buade delar av publiken och ropade "inga rasister på våra gator".
FOTO: Expo

VAL 2010: Stort polisuppbåd vid lugn manifestation

Publicerad 2010-09-16

En stor mängd journalister bevakade Sverigedemokraternas torgmöte i Stockholm på torsdagen. Tillsammans med poliser och motdemonstranter utgjorde de publiken när Jimmie Åkesson talade.

Stora delar av Sergels Torg hade spärrats av inför Jimmie Åkessons ankomst. Piketbilar stoppade trafiken och kravallutrustad polis bildade ring runt platsen där Åkesson skulle tala. De som var mest ivriga att få en skymt av partiledaren var dock inte de motdemonstranter som kommit till platsen. Polisen fick istället ägna energi åt att hålla journalister bakom avspärrningarna.

Samtidigt som Jimmie Åkesson började tala, inledde även motdemonstranterna sina aktiviteter. Nyckelskrammel och burop försökte överrösta talet, men en kraftfull högtalaranläggning gjorde att Åkesson ändå kunde göra sin röst hörd.

De motdemonstranter som utrustat sig med vuvuzelor fick dock hålla sig längre bort från mötesplatsen, då deras kraftiga ljud enligt polisen kan sägas utgöra ett olagligt störningsmoment.

Åkesson bad om en halvtimme men talade endast i knappt tjugo minuter. På den tiden hann han med att berätta om vilka frågor partiet tänker driva när de sitter i riksdagen - invandring, kriminalitet och äldrefrågor.

Ett par för högljudda motdemonstranter fördes från platsen under mötet men i övrigt rapporterades inga större störningar.
Kajsa Lindohf

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.