090217_inr_almqvist_1.jpg\

Erik Almqvist (SD) menar att TV4:s beslut att stoppa partiets reklamfilm är ett kontraktsbrott.
FOTO: Expo

Val 2010: Tv4 bekräftar - SD:s reklamfilm stoppas

Publicerad 2010-08-27

Styrelseordföranden i TV4-Gruppen Torsten Larsson bekräftar för Expo att TV4 beslutat att inte sända Sverigedemokraternas valfilm. Beslutet har fattats av ansvarig utgivare Jan Scherman. SD ifrågasätter beslutet.

– Ja, TV4 har beslutat att den inte ska sändas och det är jag och ansvarig utgivare Jan Scherman som tagit det beslutet, säger Torsten Larsson.

Man bedömer att filmen kan ses som hets mot folkgrupp.

Torsten Larsson säger att kanalen ännu inte diskuterat de ekonomiska konsekvenserna av sitt beslut.
– Vi har inte pratat om det i de termerna, säger Torsten Larsson.

– Det är Jan Schermans beslut och jag står bakom honom.

"Ett kontraktsbrott"


Erik Almqvist, pressekreterare i Sverigedemokraterna, har underrättats av TV4 om beslutet. Han kallar det ett kontraktsbrott som inte kan accepteras.

– Det anmärkningsvärda att de inte kan motivera hur filmen bryter mot lagen. Till sist sade de att känslan i filmen som helhet skulle vara lagvidrig.

Att man först bestämmer att filmen bryter mot lagen och sedan försöker hitta en motivering talar enligt Almqvist om att det finns andra orsaker till att TV4 inte vill sända filmen.

Vilka orsaker?

– TV4 har visat ganska tydligt flera gånger att man har en politisk agenda som står i motsats till Sverigedemokraterna.

Beslutet var oväntat, säger Erik Almqvist som inte trodde att TV 4 skulle agera på det här sättet.

– Vi vet inte hur ska gå vidare nu, mer än att kräva att TV4 konkretiserar sig. Vi har också en idé om hur vi kan få in en annan reklamfilm men jag vill inte gå in på några detaljer.
Anders Dalsbro, Erik Sidenbladh

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.