Val 2010: Ytterligare en förtalsdom mot SD-bloggare

Publicerad 2010-06-21

En medlem i Sverigedemokraterna döms för förtal för att på en blogg publicerat kränkande uppgifter genom att peka ut en person som brottsling. Det beslutade Umeå tingsrätt på måndagen. Bakom anmälan står Fredrik Jönsson som tidigare även anmält andra sverigedemokrater.

Den dömda sverigedemokraten uppger enligt domen att han sedan mars 2010 varit medlem i partiet. Han döms att betala ett skadestånd på 5000 kronor och Fredrik Jönssons rättegångskostnader. Sverigedemokraten nekar till brott och uppger att sidan hackats eller att någon olovligt använt hans dator. Rätten ansåg det dock vara bevisat att Sverigedemokraten skrivit inläggen, där Fredrik Jönsson pekas ut som brottsling.

Fredrik Jönsson, som är aktiv i Sveriges kommunistiska ungdomsförbund, har tidigare upprepande gånger anmält andre viceordförande i Sverigedemokraterna, Carina Herrstedt, och hennes man Stefan Olsson, ordförande för partiet i Landskrona, för liknande blogginlägg, vilka de även fälldes för.

Även andra personer har anmält sverigedemokrater för att på sina bloggar ha spridit förtal. Riksdagskandidaten och förstanamnet på Sverigedemokraternas lista till kommunfullmäktige i Norrköping, Markus Wiechel, dömdes i förra veckan för att på sin blogg ha godkänt en kommentar där en ostraffad socialdemokratisk politiker utpekas som brottsling. Dragan Klaric, som är lokal styrelserepresentant för Sverigedemokraterna i Helsingborg, har dömts för förtal gentemot såväl en tidigare partikamrat som Fredrik Jönsson. Den senare domen har dock överklagats av Klaric.
Anders Dalsbro

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA