Val 2010: Ytterligare en förtalsdom mot SD-bloggare

Publicerad 2010-06-21

En medlem i Sverigedemokraterna döms för förtal för att på en blogg publicerat kränkande uppgifter genom att peka ut en person som brottsling. Det beslutade Umeå tingsrätt på måndagen. Bakom anmälan står Fredrik Jönsson som tidigare även anmält andra sverigedemokrater.

Den dömda sverigedemokraten uppger enligt domen att han sedan mars 2010 varit medlem i partiet. Han döms att betala ett skadestånd på 5000 kronor och Fredrik Jönssons rättegångskostnader. Sverigedemokraten nekar till brott och uppger att sidan hackats eller att någon olovligt använt hans dator. Rätten ansåg det dock vara bevisat att Sverigedemokraten skrivit inläggen, där Fredrik Jönsson pekas ut som brottsling.

Fredrik Jönsson, som är aktiv i Sveriges kommunistiska ungdomsförbund, har tidigare upprepande gånger anmält andre viceordförande i Sverigedemokraterna, Carina Herrstedt, och hennes man Stefan Olsson, ordförande för partiet i Landskrona, för liknande blogginlägg, vilka de även fälldes för.

Även andra personer har anmält sverigedemokrater för att på sina bloggar ha spridit förtal. Riksdagskandidaten och förstanamnet på Sverigedemokraternas lista till kommunfullmäktige i Norrköping, Markus Wiechel, dömdes i förra veckan för att på sin blogg ha godkänt en kommentar där en ostraffad socialdemokratisk politiker utpekas som brottsling. Dragan Klaric, som är lokal styrelserepresentant för Sverigedemokraterna i Helsingborg, har dömts för förtal gentemot såväl en tidigare partikamrat som Fredrik Jönsson. Den senare domen har dock överklagats av Klaric.
Anders Dalsbro

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro