Val2010: Elever upprörda över nazistparti på skola

Publicerad 2010-09-06

Nazistiska Svenskarnas parti fick tillstånd att besöka en skola i Mönsterås på onsdagen. Flera elever ska ha tagit illa vid sig av partiets närvaro.

Svenskarnas parti, som bildats ur Nationalsocialistisk front, kandiderar till Mönsterås kommunfullmäktige. På onsdagen välkomnades partiet till Mönsteråsgymnasiet.

Jan Es Johansson, som är rektor på skolan säger till Expo.se att han följt Skolverkets och kommunens policy när det gäller att släppa in politiska partier på skolor.
– I samband med ett val så vill vi öppna för de demokratiska partierna och då måste man även öppna för de andra, tyvärr, säger han och tillägger att politiker måste bestämma vad de vill tillåta inom skolorna.
– Jag kan inte nog understryka, att när det gäller partiet så tar jag i allra högsta grad avstånd från det.

Enligt vad Barometern-OT erfar har flera elever tagit illa vad sig av att partiets läpptes in på skolan. Bland annat ska partiets representanter sagt att invandrare borde skickas ut ur landet. Till och från ska debatten varit hätsk. Jan Es Johansson bekräftar att många av eleverna på skolan varit upprörda och att vissa av eleverna med invandrarbakgrund kände sig kränkta.
– Men den diskussion, den debatt och de insikter som de här gymnasieungdomarna fick genom de här samtalen, det hade vi aldrig fått genom att predika det eller på annat sätt, säger Jan Es Johansson.

Svenskarnas parti har två namn på valsedeln till kommunfullmäktige i Mönsterås. Johan Adolfsson som sedan 2003 rört sig i nazistiska kretsar. Han förekommer i belastningsregistret, bland annat för rattfylleri. Den andra kandidaten, Line Jern, är dömd för misshandel.
Anders Dalsbro

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA