VAL2010: Misshandelsdömd kandiderar i Västerås

Publicerad 2010-08-02

Joachim Löfgren, som kandiderar för Sverigedemokraterna till fullmäktige i Västerås och Västmanlands läns landsting dömdes så sent som förra året för misshandel. Offret var Löfgrens före detta flickvän.

Misshandeln skedde i samband med en middag i Löfgrens hem. Offret knuffades, enligt domen, in i en vägg och uppger i förhör att det svartnade för ögonen i samband med knuffen. Hon fick också en skada på ena axeln.

Händelsen polisanmäldes och Löfgren dömdes i Västmanlands tingsrätt till villkorlig dom och 50 timmars samhällstjänst. I domslutet står att "gärningen är att bedöma som misshandel som inte är ringa". Efter ett överklagande togs fallet upp i Svea Hovrätt, men även de bedömde Löfgren som skyldig och fastställde tingsrättens dom.

Nekar till brott


Joachim Löfgren själv har hela tiden nekat till anklagelserna och menar att han blivit felaktigt dömd.

- Min syn på det där är fortfarande att jag är oskyldig, säger Löfgren och berättar att han försökt få ärendet omprövat.

Han hävdar vidare att han har informerat partiet om domen, när kandidaturen blev aktuell.

Joachim Löfgren står på andra plats på Sverigedemokraternas valsedel till Västerås kommunfullmäktige. Han kandiderar även till landstinget i Västmanland och är dessutom vice ordförande i Sverigedemokraternas förening i Västerås.

Sverigedemokraterna går bland annat till val med krav om kraftigt skärpta straff för kvinnofridskränkningar, till exempel misshandel.

Expo.se har sökt ordföranden för Sverigedemokraterna i Västerås, Börje Brandhill för en kommentar.
Kajsa Lindohf

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.