100919_linus_bylund_1.jpg

Sverigedemokraten Linus Bylund som toppade partiets lista i Stockholm stad blev utan mandat.
FOTO: Scanpix

VAL2010: SD ökar i länet men utan mandat i Stockholm

Publicerad 2010-09-20

Sverigedemokraterna ökar i Stockholms län enligt valmyndighetens preliminära resultat. Partiet tar mandat i 18 av länet 26 kommuner. I Stockholm stad blev partiet dock utan plats.

Totalt fick partiet 39 mandat. Flest mandat fick partiet i Haninge och Södertälje, med fyra mandat vardera. Södertälje var den kommun där partiet fick procentuellt störst andel, 7,3 procent. Endast i Danderyd, Lidingö, Nacka, Solna, Stockholm, Täby, Vaxholm och Österåker blev partiet utan mandat. Trots att partiet blev utan mandat i Stockholm stad så ökade det från 1,63 till 2,6 procent.

I valet 2006 fick Sverigedemokraterna tolv mandat i länet. De två mandaten i Södertälje förvandlades dock till tomma stolar och 2008 uppmanades Johan Rinderheim att lämna partiet och därmed förlorade partiet ytterligare ett mandat i Nynäshamn.

Storstadssatsning


För ungefär ett år sedan meddelade Sverigedemokraterna att det skulle göra en storstadssatsning inför valet. Partiet har haft svårt att locka väljare i huvudstaden. Totalt fick partiet 1,63 procent i Stockholm och 1,9 i länet. Det skulle nu ändras, framför allt genom att bygga ut den egna organisationen. Extra pengar skulle skjutas till från riksorganisationen för att förbättra resultatet.
– Vi sätter allt fokus på Stockholm nu, sa partiledaren Jimmie Åkesson till Svenska Dagbladet i maj 2009.
Anders Dalsbro

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA