100919_linus_bylund_1.jpg

Sverigedemokraten Linus Bylund som toppade partiets lista i Stockholm stad blev utan mandat.
FOTO: Scanpix

VAL2010: SD ökar i länet men utan mandat i Stockholm

Publicerad 2010-09-20

Sverigedemokraterna ökar i Stockholms län enligt valmyndighetens preliminära resultat. Partiet tar mandat i 18 av länet 26 kommuner. I Stockholm stad blev partiet dock utan plats.

Totalt fick partiet 39 mandat. Flest mandat fick partiet i Haninge och Södertälje, med fyra mandat vardera. Södertälje var den kommun där partiet fick procentuellt störst andel, 7,3 procent. Endast i Danderyd, Lidingö, Nacka, Solna, Stockholm, Täby, Vaxholm och Österåker blev partiet utan mandat. Trots att partiet blev utan mandat i Stockholm stad så ökade det från 1,63 till 2,6 procent.

I valet 2006 fick Sverigedemokraterna tolv mandat i länet. De två mandaten i Södertälje förvandlades dock till tomma stolar och 2008 uppmanades Johan Rinderheim att lämna partiet och därmed förlorade partiet ytterligare ett mandat i Nynäshamn.

Storstadssatsning


För ungefär ett år sedan meddelade Sverigedemokraterna att det skulle göra en storstadssatsning inför valet. Partiet har haft svårt att locka väljare i huvudstaden. Totalt fick partiet 1,63 procent i Stockholm och 1,9 i länet. Det skulle nu ändras, framför allt genom att bygga ut den egna organisationen. Extra pengar skulle skjutas till från riksorganisationen för att förbättra resultatet.
– Vi sätter allt fokus på Stockholm nu, sa partiledaren Jimmie Åkesson till Svenska Dagbladet i maj 2009.
Anders Dalsbro

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.