Val2010: SD tystar sin egen valkandidat

Publicerad 2010-09-02

Den sverigedemokratiska kommunfullmäktigeledamoten i Växjö, Samuel Älgemalm, har av sitt eget parti belagts med munkavle, rapporterar Smålandsposten.

- Han är ju svår att förstå, och när han blir nervös stammar han en hel del. Det här gjorde att det ofta blev fel när han försökte uttrycka sig, inte minst gentemot media, säger Jens Leandersson, som är politisk sekreterare för Sverigedemokraterna i region Skåne, till Smålandsposten om beslutet.

I valet 2006 fick Sverigedemokraterna två mandat i Växjö. En av stolarna har stått tom, på den andra har Älgemalm suttit. Till valet i höst har Älgemalm plats nummer fyra på den kommunala valsedeln. Han kandiderar även till Landstinget i Kronobergs län.

Älgemalm har vid ett antal tillfällen hamnat i blåsväder, som när han hävdade att invandrare ligger bakom det ökade missbruket i kommunen. 2008 fick han avgå som ordförande för Sverigedemokraterna i Växjö efter att han lagt ut en text på partiets hemsida som var kopierad från nazistpartiet Nationalsocialistisk front

Älgemalm tar munkavlen på allvar och har gjort sig oanträffbar. I samband med att kommunfullmäktige sammanträdde på tisdagen fick dock Smålandsposten en kort kommentar.
- Jag sitter i karantän, jag får inte svara på några frågor. Mer har jag inte att säga.
Expo

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.