VAL2010: SD utan utskottsplatser om de kommer in i riksdagen

Publicerad 2010-09-09

Om Sverigedemokraterna väljs in i riksdagen kommer inte Moderaterna och Socialdemokraterna att avstå några platser till partiet i utskotten.

Genom åren har Moderaterna och Socialdemokraterna avstått platser i utskotten för att ge plats åt mindre partier, som annars blir utan. Nu meddelar de två största partierna, enligt Dagens Nyheter, att de inte kommer att avstå platser i riksdagens utskott eller EU-nämnden till Sverigedemokraternas förmån.

–  Vi har en policy att inte samarbeta med SD och att inte göra oss beroende av partiet. Det kräver ett samarbete att avstå utskottsplatser och vi har inga som helst avsikter att samarbeta med något annat parti än allianspartierna, säger Lars Lindberg, Moderaternas gruppledare i riksdagen, till Dagens Nyheter.

De rödgröna har tidigare meddelat att de inte kommer ge Sverigedemokraterna några utskottsplatser.
Anders Dalsbro

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.