Våld och skadegörelse när EDL demonstrerade

Publicerad 2010-11-29

Högerextrema English Defence League (EDL) anordnade i lördags demonstrationer i Preston och Nuneaton som ledde till omfattande våld och skadegörelse. Polisen tonar ner störningarna, men organisationen Hope not Hate anser att det är ett problem att polis och myndigheter inte tar hoten från EDL på allvar.

"Bara 14 personer" arresterades för fylleri eller störande uppträdande, konstaterade polischefen i Preston, där tusen personer deltog i EDL:s demonstration som möttes av 150 antifascistiska motdemonstranter. I Nuneaton nära Coventry Police greps fyra män för olika slag av våld och störande av ordningen. En 17-åring greps för knivinnehav.

Ett stort hot
En polistalesman tackar för samhällets stöd i samband med polisinsatsen. Men enligt Hope not Hate var läget betydligt värre än vad polisrapporterna antyder, det regnade flaskor, tegelstenar, rökbomber och smällare över både polis och lokalbefolkning på båda platserna. Flera personer fick huvudskador.
– EDL är det enskilt största hotet mot den sociala sammanhållningen i Storbritannien, säger Nick Lowles från Hope not Hate i ett uttalande. Det är oacceptabelt att ansvariga myndigheter vägrar att ta hoten på allvar, eftersom de kan leda till mer allvarligt våld.

Organisationen ska nu skicka informationsmaterial om EDL till samtliga parlamentsledamöter, polismyndigheter och kommunstyrelser i Storbritannien.
Erik Sidenbladh

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA