Våld och skadegörelse när EDL demonstrerade

Publicerad 2010-11-29

Högerextrema English Defence League (EDL) anordnade i lördags demonstrationer i Preston och Nuneaton som ledde till omfattande våld och skadegörelse. Polisen tonar ner störningarna, men organisationen Hope not Hate anser att det är ett problem att polis och myndigheter inte tar hoten från EDL på allvar.

"Bara 14 personer" arresterades för fylleri eller störande uppträdande, konstaterade polischefen i Preston, där tusen personer deltog i EDL:s demonstration som möttes av 150 antifascistiska motdemonstranter. I Nuneaton nära Coventry Police greps fyra män för olika slag av våld och störande av ordningen. En 17-åring greps för knivinnehav.

Ett stort hot
En polistalesman tackar för samhällets stöd i samband med polisinsatsen. Men enligt Hope not Hate var läget betydligt värre än vad polisrapporterna antyder, det regnade flaskor, tegelstenar, rökbomber och smällare över både polis och lokalbefolkning på båda platserna. Flera personer fick huvudskador.
– EDL är det enskilt största hotet mot den sociala sammanhållningen i Storbritannien, säger Nick Lowles från Hope not Hate i ett uttalande. Det är oacceptabelt att ansvariga myndigheter vägrar att ta hoten på allvar, eftersom de kan leda till mer allvarligt våld.

Organisationen ska nu skicka informationsmaterial om EDL till samtliga parlamentsledamöter, polismyndigheter och kommunstyrelser i Storbritannien.
Erik Sidenbladh

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA