VD vill påskynda rättsprocess mot SD-toppar

Publicerad 2010-08-04

Sveriges Radios vd Mats Svegfors vill skynda på rättsprocessen mot de sverigedemokrater som misstänks för att ha överfallit och rånat en journalist anställd på radioprogrammet Kaliber.
För tillfället arbetar ingen åklagare med fallet.

– Det är befängt att aktiva politiker som brukar våld mot Sveriges journalister är på väg att väljas in i Sveriges riksdag, säger Mats Svegfors till Expressen.
Överfallet skedde på en konferens- och festresa i ungdomsförbundets, SDU:s, regi på en Tallinkfärja i januari 2009. Journalisten som överfölls hade under en tid infiltrerat partiet.

Ingen åklagare jobbar med fallet


Efter att polisanmälan gjordes lades förundersökningen ned. Men efter att SR:s vd Mats Svegfors begärt en överprövning öppnades förundersökningen upp igen. Nu uppger Expressen att ingen åklagare arbetar med fallet och ett avgörande innan valet är inte troligt.
De ledande sverigedemokraterna Erik Almqvist, Christian Westling och William Petzäll är misstänkta för överfallet men nekar till anklagelserna.

Sjöng vit makt-låtar


Publiceringen i SR:s program Kaliber ledde fram till ett antal avslöjanden om hur sverigedemokrater drar rasistiska skämt, hur en i toppen av SDU sjöng vit makt-låtar på resan och att partiledaren Jimmie Åkesson sjöng en nidvisa om mordet på Olof Palme.
Expo

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA