VD vill påskynda rättsprocess mot SD-toppar

Publicerad 2010-08-04

Sveriges Radios vd Mats Svegfors vill skynda på rättsprocessen mot de sverigedemokrater som misstänks för att ha överfallit och rånat en journalist anställd på radioprogrammet Kaliber.
För tillfället arbetar ingen åklagare med fallet.

– Det är befängt att aktiva politiker som brukar våld mot Sveriges journalister är på väg att väljas in i Sveriges riksdag, säger Mats Svegfors till Expressen.
Överfallet skedde på en konferens- och festresa i ungdomsförbundets, SDU:s, regi på en Tallinkfärja i januari 2009. Journalisten som överfölls hade under en tid infiltrerat partiet.

Ingen åklagare jobbar med fallet


Efter att polisanmälan gjordes lades förundersökningen ned. Men efter att SR:s vd Mats Svegfors begärt en överprövning öppnades förundersökningen upp igen. Nu uppger Expressen att ingen åklagare arbetar med fallet och ett avgörande innan valet är inte troligt.
De ledande sverigedemokraterna Erik Almqvist, Christian Westling och William Petzäll är misstänkta för överfallet men nekar till anklagelserna.

Sjöng vit makt-låtar


Publiceringen i SR:s program Kaliber ledde fram till ett antal avslöjanden om hur sverigedemokrater drar rasistiska skämt, hur en i toppen av SDU sjöng vit makt-låtar på resan och att partiledaren Jimmie Åkesson sjöng en nidvisa om mordet på Olof Palme.
Expo

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro