Vit makt-grupp hotar lärare

Publicerad 2010-03-31

Två söndagar i rad har vit makt-aktivister från Nordisk ungdom hotat en lärare i hans hem utanför Göteborg. På sin nätsida berättar aktivisterna hur läraren tar sig till jobbet och uppmanar allmänheten att "berätta" vad man tycker om hans metoder.

I tisdags publicerade vit makt-organisationen Nordisk ungdom ett filmklipp på sin nätsida. Där ser man hur aktivister från organisationen med den före detta ordföranden för Nationaldemokraternas ungdomsförbund Andreas Nyberg i spetsen ställer upp utanför lärarens bostad. De bankar på fönster och dörrar och öppnar brevinkastet till mannens lägenhet.

Anledningen till besöken är enligt Nordisk ungdom att de ska "försöka prata" med läraren om uttalanden om högerextremister som han gjort i Sveriges television. I slutet av filmen berättas vilken väg läraren tar till jobbet varje morgon.

Oacceptabelt


Lärarförbundet säger i ett uttalande till Expo att hoten är oacceptabla.

¬ Alla personer som upplever sig hotade på ett sånt här sätt skall givetvis polisanmäla det. Varje medborgare har rätt att ge uttryck för åsikter utan att behöva utsättas för våld eller hot om våld, säger Claes Nyberg, vikarierande presschef vid Lärarförbundet.


Beskrivs som "svenskfientlig"


På en internetsajt som står nära Nordisk ungdom beskrivs läraren som svenskfientlig. Flera av besökarna hyllar organisationens sätt att arbeta.

Claes Nyberg på Lärarförbundet menar att hot mot lärare är något som hela samhället måste markera emot.
– Lärarna kan inte lämnas ensamma med den här typen av systematiserade hot.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro