Vit makt-grupp hotar lärare

Publicerad 2010-03-31

Två söndagar i rad har vit makt-aktivister från Nordisk ungdom hotat en lärare i hans hem utanför Göteborg. På sin nätsida berättar aktivisterna hur läraren tar sig till jobbet och uppmanar allmänheten att "berätta" vad man tycker om hans metoder.

I tisdags publicerade vit makt-organisationen Nordisk ungdom ett filmklipp på sin nätsida. Där ser man hur aktivister från organisationen med den före detta ordföranden för Nationaldemokraternas ungdomsförbund Andreas Nyberg i spetsen ställer upp utanför lärarens bostad. De bankar på fönster och dörrar och öppnar brevinkastet till mannens lägenhet.

Anledningen till besöken är enligt Nordisk ungdom att de ska "försöka prata" med läraren om uttalanden om högerextremister som han gjort i Sveriges television. I slutet av filmen berättas vilken väg läraren tar till jobbet varje morgon.

Oacceptabelt


Lärarförbundet säger i ett uttalande till Expo att hoten är oacceptabla.

¬ Alla personer som upplever sig hotade på ett sånt här sätt skall givetvis polisanmäla det. Varje medborgare har rätt att ge uttryck för åsikter utan att behöva utsättas för våld eller hot om våld, säger Claes Nyberg, vikarierande presschef vid Lärarförbundet.


Beskrivs som "svenskfientlig"


På en internetsajt som står nära Nordisk ungdom beskrivs läraren som svenskfientlig. Flera av besökarna hyllar organisationens sätt att arbeta.

Claes Nyberg på Lärarförbundet menar att hot mot lärare är något som hela samhället måste markera emot.
– Lärarna kan inte lämnas ensamma med den här typen av systematiserade hot.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA