Wilders kan bli minister i ny regering

Publicerad 2010-06-07

Med två dagar kvar till valet i Holland har Geert Wilders och hans Frihetsparti backat i opinionsmätningarna. Samtidigt säger liberalkonservative Mark Rutte, som spås bli valets stora vinnare, i en intervju med brittiska The Times att han kan tänka sig att bilda regering ihop med Wilders.

För några månader sedan talade opinionsmätningarna till Geert Wilders fördel och det spekulerades tillochmed om huruvida Wilders skulle kunna bli nästa premiärminister i Nederländerna.

I de senaste mätningarna har dock stödet för Wilders och hans Frihetsparti sjunkit, och har nu gått från att vara det parti med näst mest stöd bland väljarna till att bli det fjärde största partiet i landet.

Valets stora vinnare ser istället ut att bli Mark Rutte, ledare för liberakonservativa VVD, som nu leder opinionsmätningarna. I en intervju i brittiska The Times säger Mark Rutte att han håller dörren öppen för samarbete med såväl det socialdemokratiska PvdA som Geert Wilders och hans Frihetsparti.

Rutte säger till The Times att han visserligen inte har samma åskiter som Wilders när det kommer till islam, men att de ändå har en gemensam agenda rörande vissa förändringar i invandringspolitiken.

Enligt The Times menar dock flera politiska kommentatorer att Ruttes utspel endast är ett sätt att försöka plocka ytterligare väljare från andra partier.
Kajsa Lindohf

Verktyg:

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA