Wilders kan bli minister i ny regering

Publicerad 2010-06-07

Med två dagar kvar till valet i Holland har Geert Wilders och hans Frihetsparti backat i opinionsmätningarna. Samtidigt säger liberalkonservative Mark Rutte, som spås bli valets stora vinnare, i en intervju med brittiska The Times att han kan tänka sig att bilda regering ihop med Wilders.

För några månader sedan talade opinionsmätningarna till Geert Wilders fördel och det spekulerades tillochmed om huruvida Wilders skulle kunna bli nästa premiärminister i Nederländerna.

I de senaste mätningarna har dock stödet för Wilders och hans Frihetsparti sjunkit, och har nu gått från att vara det parti med näst mest stöd bland väljarna till att bli det fjärde största partiet i landet.

Valets stora vinnare ser istället ut att bli Mark Rutte, ledare för liberakonservativa VVD, som nu leder opinionsmätningarna. I en intervju i brittiska The Times säger Mark Rutte att han håller dörren öppen för samarbete med såväl det socialdemokratiska PvdA som Geert Wilders och hans Frihetsparti.

Rutte säger till The Times att han visserligen inte har samma åskiter som Wilders när det kommer till islam, men att de ändå har en gemensam agenda rörande vissa förändringar i invandringspolitiken.

Enligt The Times menar dock flera politiska kommentatorer att Ruttes utspel endast är ett sätt att försöka plocka ytterligare väljare från andra partier.
Kajsa Lindohf

Verktyg:

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.