Wilders kan bli minister i ny regering

Publicerad 2010-06-07

Med två dagar kvar till valet i Holland har Geert Wilders och hans Frihetsparti backat i opinionsmätningarna. Samtidigt säger liberalkonservative Mark Rutte, som spås bli valets stora vinnare, i en intervju med brittiska The Times att han kan tänka sig att bilda regering ihop med Wilders.

För några månader sedan talade opinionsmätningarna till Geert Wilders fördel och det spekulerades tillochmed om huruvida Wilders skulle kunna bli nästa premiärminister i Nederländerna.

I de senaste mätningarna har dock stödet för Wilders och hans Frihetsparti sjunkit, och har nu gått från att vara det parti med näst mest stöd bland väljarna till att bli det fjärde största partiet i landet.

Valets stora vinnare ser istället ut att bli Mark Rutte, ledare för liberakonservativa VVD, som nu leder opinionsmätningarna. I en intervju i brittiska The Times säger Mark Rutte att han håller dörren öppen för samarbete med såväl det socialdemokratiska PvdA som Geert Wilders och hans Frihetsparti.

Rutte säger till The Times att han visserligen inte har samma åskiter som Wilders när det kommer till islam, men att de ändå har en gemensam agenda rörande vissa förändringar i invandringspolitiken.

Enligt The Times menar dock flera politiska kommentatorer att Ruttes utspel endast är ett sätt att försöka plocka ytterligare väljare från andra partier.
Kajsa Lindohf

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA