utr_edl_464_02.jpg

EDL i samband med en demonstration i Luton i januari tidigare i år. Foto: PFP/Expo

EDL-aktivister omhändertagna

Publicerad 2011-11-14

Drygt 170 aktivister från den antimuslimska organisationen English Defence League, EDL, omhändertogs på fredagen i centrala London. Polisen befarade att EDL skulle attackera en Occupy-manifestation.

I fredags högtidlighölls stilleståndsdagen i England, då offren för världskrigen hedras. Inför dagen meddelade EDL på sin hemsida att de skulle mötas i London "För att hedra minnet av de stupade idag och förr. Alla som agerar annorlunda hjälper MAC (Muslims Against Crusades. Red.anm) med att störa dagen.", stod det på organisationens hemsida.

Den antirasistiska organisationen Hope not Hate rapporterar att polisen stoppade EDL, eftersom de befarade att EDL tänkt bege sig till Sankt Pauls-katedralen i London, där aktivister ur den antikapitalistiska rörelsen Occupy har samlats den senaste månaden.

"För att förhindra ordningstörningar har över 170 EDL-aktivister omhändertagits", skriver polisen i ett pressmeddelande.

Vid förra årets högtidlighållande av stilleståndsdagen drabbade aktivister från EDL samman med polisen. Det hände i samband med att islamistorganisationen Muslims Against Crusades brände vallmosymboler utanför Royal Albert Hall i London. Vallmon är en symbol för de soldater som stupade under världskrigen.

Inför årets stilleståndsdag förbjöds Muslims Against Crusades och polisen genomförde flera razzior i lokaler kopplade till organisationen.

Enligt Hope not Hate gjordes en razzia hos Anjem Choudary, som är en av ledargestalterna i Muslims Against Crusades. Organisationen hade tidigare sagt, på sin hemsida, att de tänkt störa stilleståndsdagen i fredags med en demonstration vid Royal Albert Hall.

Men efter att Englands inrikesminister Therese May meddelat att organisationen förbjudits uppgav Muslims Against Crusades att de har upplösts och ställt in demonstrationen.

"Vårt budskap har spridits globalt, tack vare att Therese May gått ut med sitt uttalande. Så jag ser ingen anledning att hålla protesten", sa Choudary, rapporterar Hope not Hate.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro