Nazist begärs häktad i utpressningshärva

Publicerad 2011-04-13

En 21-årig man som i höstas kandiderade till riksdagen för det nazistiska Svenskarnas parti har tillsammans med sin pappa och storebror begärts häktad i Norrköpings tingsrätt misstänkt för att ha pressat en man på pengar.

Den 21-åriga nazisten är en av fyra män som begärts häktade av åklagaren Mats Näkne. Bland de övriga finns 21-åringens pappa och storebror. En 33-årig man är även inblandad.

Brottsrubriceringen är grov utpressning och brottet ska ha pågått mellan augusti 2009 och november 2010.

- Det är en person här i norrköping som blivit pressad på pengar, mer vill jag inte säga innan häktningarna, säger åklagaren Mats Näkne till Expo.

Den äldste av de utpressningsmisstänkta är en 49-årig man bosatt i Stockholm. Han är pappa till den 21-åriga nazisten och hans 27-åriga bror. De sistnämnda är tillsammans med 33-åringen bosatta på en ort i Västmanlands län.

De fyra männen anhölls i sin frånvaro i slutet av förra veckan. På måndagsförmiddagen greps de av polis och har sedan dess varit inlåsta.

21-åringen kandiderade för Svenskarnas parti i valet i höstas. Han ställde upp både i riksdagsvalet och i kommunen där han är skriven. Tidigare var han aktiv i Nationalsocialistisk front innan organisationen bytte namn till Folkfronten och sedermera Svenskarnas parti.

21-åringens storebror har även han varit aktiv inom vit makt-miljön. Bland annat har han tidigare deltagit i nazistdemonstrationer och köpt material från vit makt-bolaget Sniper Records.

Enligt åklagaren finns det i nuläget inget som tyder på att brottet är politiskt motiverat.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA