Nazist begärs häktad i utpressningshärva

Publicerad 2011-04-13

En 21-årig man som i höstas kandiderade till riksdagen för det nazistiska Svenskarnas parti har tillsammans med sin pappa och storebror begärts häktad i Norrköpings tingsrätt misstänkt för att ha pressat en man på pengar.

Den 21-åriga nazisten är en av fyra män som begärts häktade av åklagaren Mats Näkne. Bland de övriga finns 21-åringens pappa och storebror. En 33-årig man är även inblandad.

Brottsrubriceringen är grov utpressning och brottet ska ha pågått mellan augusti 2009 och november 2010.

- Det är en person här i norrköping som blivit pressad på pengar, mer vill jag inte säga innan häktningarna, säger åklagaren Mats Näkne till Expo.

Den äldste av de utpressningsmisstänkta är en 49-årig man bosatt i Stockholm. Han är pappa till den 21-åriga nazisten och hans 27-åriga bror. De sistnämnda är tillsammans med 33-åringen bosatta på en ort i Västmanlands län.

De fyra männen anhölls i sin frånvaro i slutet av förra veckan. På måndagsförmiddagen greps de av polis och har sedan dess varit inlåsta.

21-åringen kandiderade för Svenskarnas parti i valet i höstas. Han ställde upp både i riksdagsvalet och i kommunen där han är skriven. Tidigare var han aktiv i Nationalsocialistisk front innan organisationen bytte namn till Folkfronten och sedermera Svenskarnas parti.

21-åringens storebror har även han varit aktiv inom vit makt-miljön. Bland annat har han tidigare deltagit i nazistdemonstrationer och köpt material från vit makt-bolaget Sniper Records.

Enligt åklagaren finns det i nuläget inget som tyder på att brottet är politiskt motiverat.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro